Historisk arkiv

Pensjonsavtaler med skattefradrag i forsikring og bank

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Finans- og tolldepartementet

Pressemelding

20. desember 1996

Pensjonsavtaler med skattefradrag i forsikring og bank

Finansdepartementet foreslår i et høringsnotat at det opprettes en ny ordning for individuelle pensjonsavtaler (IPA) som avløser gjeldende ordning med Egen pensjonsforsikring etter skatteloven (EPES). Departementet har også fastsatt nye regler for livsforsikring med investeringsvalg (unit linked).

Konsekvenser av de nye forslagene vil være større tilgjengelighet og valgfrihet for kundene. Økt pensjonssparing og mer sparing i aksjer - som vil komme næringslivet til gode - kan også bli et resultat. I andre land, som Sverige og Storbritannia, er unit linked mer utbredt.

Forslaget om individuelle pensjonsavtaler er en oppfølging av Stortingets vedtak om pensjonssparing i bank. I følge forslaget skal IPA kunne inngås som spareavtale eller forsikringsavtale.

Den årlige fradragsrammen som foreslås for IPA, er like stor som gjeldende fradragsramme for EPES, dvs. 10 prosent av alminnelig inntekt, maksimalt kr 30 000.

Forretnings- og sparebanker, livsforsikringsselskap og forvaltningsselskap for verdipapirfond, eller tilsvarende utenlandsk selskap med hovedsete i EØS-stat og filial i Norge, skal kunne tilby pensjonsspareavtaler.

Som under gjeldende EPES-ordning skal det i IPA ikke være løpende (årlig) beskatning av avkastning (rente) på innbetalte midler. Det skal heller ikke betales formuesskatt av midlene. Etter forslaget skal disse skattefritakene også gjelde for midler innbetalt i en IPA som skatteyter ikke har fått fradrag for. Slik "oversparing" vil finne sted dersom innbetalingene overstiger årets fradragsramme. Alle utbetalinger fra en IPA skal imidlertid anses som en pensjonsytelse og beskattes som pensjonsinntekt, uansett om utbetalingene har basis i innbetalinger det er innrømmet inntektsfradrag for, eller "oversparing" som ikke har gitt inntektsfradrag. Innenfor visse grenser kan ett års "oversparing" belaste neste års fradragsramme.

Det foreslås regler som sikrer at oppsparte midler blir utbetalt som pensjoner over tid - minst 10 år. Midlene skal være bundet fram til pensjonsalder. Det skal være adgang til å flytte kontrakter mellom ulike tilbydere, med det åpnes ikke for omgjøring av forsikringskontrakter til sparekontrakter eller motsatt. Ved sparing i verdipapirfond foreslås det plikt til å konvertere pensjonsmidlene til bankinnskudd eller pensjonsforsikring innen pensjonsalder.

Etter de nye reglene for livsforsikring med investeringsvalg (unit linked) skal slike kontrakter bare tilbys av egne unit linked selskaper. Kontraktene kan utformes med eller uten avkastningsgaranti. Den enkelte kontrakt knyttes til spesifikke eiendeler, som kan være andeler i verdipapirfond eller andeler i en investeringsportefølje i selskapet. Pensjonsforsikringsavtaler og pensjonsspareavtaler under IPA skal kunne tilbys som unit linked ifølge høringsnotatet om IPA.

linkdoc006005-992049#docIndividuelle pensjonsavtaler - høringsnotat

Lagt inn 20 desember 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen