Historisk arkiv

- Regjeringen vil ikke akseptere ESAs forslag til endringer i den differensierte arbeidsgiveravgiften, sier finansminister Jens Stoltenberg.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Finans- og tolldepartementet

Pressemelding

Dato: 14. mai 1997

- Regjeringen vil ikke akseptere ESAs forslag til endringer i den differensierte arbeidsgiveravgiften, sier finansminister Jens Stoltenberg.

- Regjeringen vil videreføre den regionalt differensierte arbeidsgiveravgiften, sier finansminister Jens Stoltenberg. Regjeringen mener at arbeidsgiveravgiften som del av den generelle skatte- og avgiftspolitikken faller utenfor EØS-avtalen, og at ESA derfor ikke kan kreve endringer i arbeidsgiveravgiften.

Finansministeren peker på at den differensierte arbeidsgiveravgiften er en enkel og nøytral ordning. - Differensieringen er et viktig og treffsikkert distriktspolitisk virkemiddel innenfor rammen av det generelle skattesystemet. Disse gode egenskapene ved arbeidsgiveravgiften vil svekkes med ESAs opplegg, sier Stoltenberg.

Stoltenberg sier at det likevel er positivt at ESA er kommet til at også ut fra statsstøtteregelverket i EØS-avtalen kan hovedtrekkene i ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift videreføres.

ESA har i dag underrettet norske myndigheter om at hovedtrekkene i ordningen med nedsatt arbeidsgiveravgift i distriktene kan videreføres som en kompensasjon for store transportkostnader.

Vedtaket som ESA har gjort i dag er såkalt "forslag til formålstjenlige tiltak" for å tilpasse den differensierte arbeidsgiveravgiften til statsstøttereglene i EØS. Forslaget er ikke bindende for Norge, men angir hvilke endringer ESA anser nødvendig.

ESA ber norske myndigheter om å gjøre endringer i ordningen som ville innebære at en del bedrifter i distrikts-Norge skulle betale full arbeidsgiveravgift. Dette gjelder skipsbygging, kraftforsyning, petroleumsvirksomhet, enkelte bergverksbedrifter, én stålprodusent, telekommunikasjonsbedrifter, lastebiltransportselskaper med mer enn 50 ansatte og finansielle foretak som driver internasjonal virksomhet.

ESA ber dessuten norske myndigheter vurdere om arbeidsgivere i noen kommuner nær de store byene, som i dag betaler en avgift på 10,6 pst., bør betale full arbeidsgiveravgift på 14,1 pst.

Norge har en frist på 2 måneder på å svare ESA. - Vi er innstilt på dialog med ESA, sier Stoltenberg. Regjeringen har hatt kontakt med EØS-utvalget i Stortinget med sikte på snarest mulig å orientere om ESAs forslag.

ESA kan gi Norge pålegg om å foreta endringer i arbeidsgiveravgiften etter at svarfristen har gått ut. Hvis Norge ikke etterkommer et slikt pålegg, kan ESA bringe saken inn for EFTA-domstolen, som i så fall vil avgjøre saken etter å ha hørt partenes syn.

Lagt inn 15 mai 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen