Historisk arkiv

Bedre økonomiske vilkår for frivillige organisasjoner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Finans- og tolldepartementet

Pressemelding

25. juli 1997

Bedre økonomiske vilkår for Idretts-Norge og andre frivillige organisasjoner:
Fritak for arbeidsgiveravgift og moms

Finansdepartementet legger i dag fram forslag til nye skatte- og avgiftsregler for frivillige organisasjoner. Forslagene innebærer at mange organisasjoner fra og med neste år får langt bedre økonomiske vilkår og enklere regler å forholde seg til.

Mange idrettsforeninger, korps og veldedige organisasjoner er også arbeidsgivere.

- Det skal bli lettere å drive idrettslag og andre frivillige organisasjoner i Norge, og de skal få bedre økonomiske vilkår. Hensikten med de nye forslagene er å skape bedre muligheter for å kunne betale ut lønn til for eksempel trenere, instruktører og dirigenter, og gi økte inntekter gjennom større momsfritak, sier finansminister Jens Stoltenberg.

Slipper arbeidsgiveravgift

Veldedige og allmennyttige organisasjoner slipper å betale arbeidsgiveravgift når utbetalingene er under 30 000 kroner per ansatt per år. Maksimumsgrensen er satt til 300 000 kroner for hver organisasjon. Forslaget innebærer at et lag eller en forening med for eksempel 10 personer med 30 000 kroner hver i lønn slipper å betale arbeidsgiveravgift. I dag er hovedregelen full avgiftsplikt for arbeidsgiver for all lønn. Arbeidstaker har et skattefritt beløp på 2 000 kroner per år når arbeidsgiver er en frivillig organisasjon.

Fribeløp fordobles

For veldedige og allmennyttige organisasjoner som driver skattepliktig næringsvirksomhet dobles fribeløpet for skattepliktig inntekt - fra 70 000 kroner til 140 000 kroner. Samtidig foreslår Finansdepartementet at omsetning inntil 140 000 kroner ikke skal belastes moms. Organisasjoner som har lavere omsetning behøver dermed ikke å registrere seg i merverdiavgiftsmanntallet. Også dette er en fordobling av beløpsgrensen i forhold til gjeldende regelverk.

Det blir også foreslått forenklede regler for oppgaveplikt til skatte- og avgiftsmyndighetene, ved innføring av forenklet lønnsblankett som vil fungere både som lønns- og trekkslipp. Dette er en ordning lik den som gjelder for privatpersoner som engasjerer hjelp i hjemmet.

Fra 1998

De nye reglene skal gjelde fra og med 1998. Forslagene sendes ut på høring i dag, og høringsfristen er satt til 12. september. Forslagene vil bli innarbeidet i neste års statsbudsjett.

Lagt inn 25 juli 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen