Historisk arkiv

Den nye loven om verdipapirhandel: Utvidet forbud mot innsidehandel - Kredittilsynet kan påleggeinndragning av gevinst

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Finans- og tolldepartementet

Pressemelding

28. februar 1997

Den nye loven om verdipapirhandel:

Utvidet forbud mot innsidehandel - Kredittilsynet kan pålegge inndragning av gevinst

Forbudet mot innsidehandel utvides til også å gjelde tegning av aksjer og andre verdipapirer. Det blir forbudt for ansatte i verdipapirforetaket å kjøpe nye aksjer når emisjoner overtegnes. Kredittilsynet kan gi pålegg om at gevinst fra innsidehandel skal inndras. Dette er noen av forslagene i den nye loven om verdipapirhandel som Regjeringen legger fram i dag.

Nye regler for verdipapirforetak ble vedtatt i fjor sommer . Nå legger finansministeren fram en rekke mer generelle regler om handelen med verdipapirer. Loven omfatter blant annet utvidet forbud mot innsidehandel, strengere meldeplikt overfor Børsen, skjerpet tilbudsplikt og regler for vikeplikt. Kredittilsynet får mer omfattende virkemidler for å håndheve regelverket.

Forbud mot tegning

Slik reglene er i dag vil en porteføljeforvalter kunne tegne aksjer også for egen regning når vedkommende ser at aksjekursene kan stige som følge av stor nytegning. En fondsforvalter som vet at fondet han representerer kommer til å kjøpe en stor aksjepost i et selskap, kan nå tegne seg for kjøp selv om fondets handel påvirker kursen. Her innskjerpes reglene. Forbudet mot innsidehandel utvides til blant annet også å gjelde tegning av verdipapirer og tilskyndelse til kjøp og salg. Det blir også utvidet til å omfatte verdipapirer som søkes børsnotert, og det vil gjelde alle finansielle instrumenter, som er mer omfattende enn bare verdipapirer.

Utvidet taushetsplikt og rådgivningsforbud

I dag har personer med tilknytning til utstederforetaket taushetsplikt og rådgivningsforbud. Nå utvides dette til også å gjelde personer som på grunn av arbeidet sitt, oppdrag eller tillitsverv får innsideinformasjon, for eksempel fondsforvaltere med innsideinformasjon. Børsnoterte selskap blir pålagt å føre lister over eksterne mottakere av informasjon.

Handleforbud videreføres

Ansatte på høyt nivå eller personer som har særlig tilknytning til et børsnotert selskap kan etter gjeldende regler ikke handle i de verdipapirer selskapet har utstedt i visse perioder før selskapet legger fram informasjon om blant annet årsoppgjør.

De dette gjelder omtales gjerne som "primærinnsidere" og kan være ledende ansatte, styremedlemmer og revisorer. Handleforbudet videreføres i den nye loven og personkretsen utvides til også å omfatte varamedlemmer til styret og styremedlemmer i selskaper innen samme konsern. Utvalget som utredet verdipapirhandelloven var mot å videreføre handleforbudet og fikk støtte for dette i høringsrunden. Forbudet blir ført videre fordi Regjeringen mener det er et viktig virkemiddel mot innsidehandel.

Skjerpet meldeplikt og opplysningsplikt

De sentrale personenes meldeplikt overfor Børsen blir strengere og mer effektiv. I dag gis det melding om handel med verdipapirer utstedt av foretaket hver måned eller sjeldnere. Nå kreves det omgående rapportering. Undersøkelsesplikten blir videreført. Denne innebærer at "primærinnsiderne" skal undersøke om det finnes innsideinformasjon i selskapet før en handel.

Strengere krav til prospekt

Det stilles krav til opplysninger i prospekt ved offentlige tilbud om kjøp eller tegning av verdipapierer. Prospektet skal inneholde informasjon som gjør at investorene skal kunne vurdere verdipapirene og utstederen. Det skal også inneholde opplysninger om hvilke kriterier som legges til grunn for tildeling av verdipapirer til de som aksepterer tilbudet. Regelen er ny, og hensikten er å begrense mulighetene for spesielt gunstig tildeling til enkelte personer eller foretak.

Kunden skal få først

Ansatte og foretak får ikke tegne seg ved overtegning, dvs. hvis det etterspørres et større antall verdipapirer enn det som tilbys. Dette forbudet hindrer avkortning til foretakets kunder og er en skjerping av kravene til egenhandel i forbindelse med offentlige tilbud. For andre verdipapirforetak enn de som bistår tilbyder gjelder generelle krav til god forretningskikk. Kundens interesser skal komme foran foretakets interesser, og enkeltkunder kan ikke tilgodeses på bekostning av andre.

Kredittilsynet får flere virkemidler

Nytt i lovforslaget er Kredittilsynets adgang til å pålegge enhver opplysningsplikt ved mistanke om innsidehandel eller kursmanipulasjon. Etter dagens regler må Kredittilsynet gå via bevisopptak ved domstolen, noe som er en langt mer tungvint prosess. Personvernhensyn legger noen begrensninger i opplysningsplikten.

Et annet og nytt virkemiddel for Kredittilsynet er adgangen til å pålegge inndragning av gevinst (vinningsavståelse) fra den som urettmessig har skaffet seg vinning ved innsidehandel, ved kursmanipulasjon, brudd på egenhandelbestemmelsene eller brudd på god forretningsskikk. Dette forslaget har til hensikt å virke preventivt. Dersom pålegget ikke etterkommes, kan saken bringes inn for domstolen som sivil sak.

Lagt inn 28 februar 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen