Historisk arkiv

Finansminister Jens Stoltenberg skjerper reglene for handel med Verdipapirer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Finans- og tolldepartementet

Pressemelding

28. februar 1997

Finansminister Jens Stoltenberg SKJERPER reglene for handel med Verdipapirer

Finansminister Jens Stoltenberg legger i dag fram Regjeringens forslag til ny lov om verdipapirhandel. I tillegg til det nye lovforslaget legger Stoltenberg fram utkast til forskrifter med tiltak mot ansattes egenhandel. Disse vil gjelde for ansatte i verdipapirfond, bank, forsikring og meglere.

Kredittilsynet er også bedt om å utarbeide lovutkast som kan gi en mer omfattende og generell regulering av egenhandel for ansatte i alle typer finansinstitusjoner.

  • Verdipapirmarkedet spiller en viktig rolle for sparing og investeringer her i landet. Finans- og verdipapirnæringen håndterer store verdier og forvalter folks sparepenger. Enkeltpersoner som investerer i aksjer og andre verdipapirer må ha tillit til de som forvalter pengene, sier finansminister Jens Stoltenberg.
  • Vi må ha et regelverk som gjør at kundenes interesser blir ivaretatt på en betryggende måte og som hindrer at enkeltpersoner utnytter sine stillinger til å skaffe seg fordeler de ikke har rett til. Regelverket skal strammes inn på en rekke områder, understreker finansministeren.

Strakstiltak mot ansattes egenhandel

To nye forskrifter utarbeidet i Kredittilsynet blir i dag sendt på høring med 1. april som svarfrist. Finansdepartementet sender utkast som innebærer at foretak i finanskonsern må ha interne regler for ansattes egenhandel. Kredittilsynet sender ut utkast til regler for egenhandel blant ansatte i forvaltningsselskap for verdipapirfond. Reglene skal sikre at ansattes egenhandel ikke er i strid med interessene til foretaket og dets kunder. De ansatte skal heller ikke skaffe seg fordeler i kraft sin stilling eller misbruke informasjon til egen fordel. Reglene innebærer også grenser for hvilke typer verdipapirer de ansatte kan handle i. Bindingstiden settes til 12 måneder. Det innføres rapporteringsplikt internt i foretaket, og foretaket må rapportere ansattes egenhandel til Kredittilsynet.

De ansatte skal ikke ha adgang til å bruke samme verdipapirforetak som foretaket selv. For ansatte i forvaltningsselskap for verdipapirfond foreslås i tillegg forbud mot at de handler verdipapirer samtidig med at verdipapirfondene handler.

I Finansdepartementets forskriftsutkast gjelder begrensningene i ansattes adgang til egenhandel ikke bare de ansatte selv, men også handel på vegne av nær familie som ektefelle og barn.

Utredning av nye lovregler

Forskriftene som sendes ut i dag er et strakstiltak. Finansdepartementet vil vurdere mer langsiktige tiltak i form av nye lovregler. Kredittilsynet er derfor bedt om å utarbeide lovutkast som kan gi en mer omfattende og generell regulering av egenhandel for ansatte i alle typer finansinstitusjoner. Kredittilsynet skal blant annet utrede spørsmålet om handleforbud, bindingstid og meldeplikt, og om reglene skal samordnes for ulike typer institusjoner. Finansdepartementet har bedt Kredittilsynet gi dette arbeidet høy prioritet.

Lagt inn 28 februar 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen