Historisk arkiv

Kostnadsberegningsutvalget

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Finans- og tolldepartementet

Pressemelding

24. september 1997

Kostnadsberegningsutvalget

Kostnadsberegningsutvalget har utarbeidet en utredning (NOU) om nytte-kostnadsanalyser. Formålet med utredningen er å forbedre metodegrunnlaget for å vurdere offentlige reformer og prosjekter. Utredningen vil bli fulgt opp av en praktisk veiledning på området.

Utvalget er ledet av professor Arild Hervik ved Høgskolen i Molde, og har for øvrig medlemmer fra Norges Bank, Statistisk sentralbyrå, Norges Handelshøyskole og Finansdepartementet. Utvalget har tidligere beregnet kostnadene ved bl.a. Reform 94 og skolestart for seksåringer.

Utvalget kommer bl.a. med følgende tilrådinger:

  • Staten bør ta hensyn til risiko på prinsipielt samme måte som en privat investor.
  • Det bør beregnes en skattekostnad for prosjekter og reformer som finansieres over offentlige budsjetter. Det foreslås en skattekostnad på 20 pst. av hver offentlig budsjettkrone.
  • Tid, ulykkesrisiko og enkelte miljøgoder (f.eks. støybelastning) kan vurderes verdsatt i nytte-kostnadsanalysen.
  • I helsesektoren tilrås primært bruk av ulike former for kostnadseffektivitetsanalyser.
  • Statens diskonteringsrente bør ta utgangspunkt i langsiktige renter i internasjonale kapitalmarkeder. Dette tilsier en risikofri realrente på om lag 3,5 pst.
  • Offentlig sektor bør som hovedregel benytte samme kalkulasjonspriser som private produsenter. Dette innebærer bl.a. at arbeidskraft verdsettes til lønn inklusiv skatt og arbeidsgiveravgift.
Lagt inn 24 september 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen