Historisk arkiv

Mer rettferdig fordeling og økt likebehandling i skattesystemet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Finans- og tolldepartementet

Pressemelding


13. oktober 1997

Mer rettferdig fordeling og økt likebehandling i skattesystemet

  • Regjeringens forslag til skatteregler for 1998 vil gi et mer rettferdig skattesystem og føre til økt likebehandling, sier finansminister Jens Stoltenberg. Det vil bli mer lønnsomt å spare i bank og det blir ikke lenger særskilte skattefordeler for sparing i aksjer. Det er særlig personer med høy inntekt og formue som har hatt fordelen av aksjerabattene, sier han.
  • Vanlige lønnsmottakere og pensjonister har det meste av sparepengene i banken. Det er ikke skatterabatter på banksparing slik som for aksjer. Det er ikke rettferdig at de med små oppsparte midler i banken må betale formuesskatt, mens de som har store aksjeformuer og litt gjeld ikke betaler formuesskatt i det hele tatt, sier Stoltenberg. Av minstepensjonistene er det 85 prosent som har positiv nettoformue, og disse har i gjennomsnitt 177 000 kroner i nettoformue. Dette er høyere enn gjeldende fribeløp i formuesskatten på 120 000 kroner.

Han peker på at pensjonistene samlet får 240 millioner kroner i skattelette. Det blir gitt lettelser til pensjonister med lav inntekt og beskjeden formue, mens pensjonister med høyere inntekt og formue får noe økt skatt. To tredeler av pensjonistene får redusert eller uendret skatt. Pensjonister med inntekt under 120 000 kroner får i gjennomsnitt 700 kroner i skattelette. De skattefrie beløpene for pensjonister med de laveste inntektene økes.

Regjeringen foreslår å øke nedre grense i toppskatten slik at 60 000 færre skattytere vil betale toppskatt neste år. - Den gode utviklingen i norsk økonomi har gitt god vekst i folks inntekter. Det er ikke meningen at skattytere med inntekter noe under gjennomsnittet skal betale toppskatt, sier Stoltenberg.

Stortinget har i den forrige perioden vedtatt lettelser i skatten for rederiene og i delingsmodellen på i størrelsesorden 1 milliard kroner. Regjeringen foreslår å oppheve disse lettelsen. - Det er skapt et inntrykk av at dette er skattelette til bedriftene og ikke til eierne, sier Stoltenberg. Lavere skatt og økt overskudd i et rederi øker redernes formue like mye som om lettelsen ble gitt til eieren personlig, sier han. Forslagene vil øke likebehandlingen og bedre forvaltningen av landets kapital. Dette er lettelser stortingsflertallet har gitt til de med de aller høyeste inntektene og formuene, sier finansministeren.

Lagt inn 13 oktober 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen