Historisk arkiv

Regjeringen foreslår å omplassere statens kapital ved å redusere statens eierandeler i DnB og Kreditkassen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Finans- og tolldepartementet

Pressemelding

29. september 1997

Finansminister Jens Stoltenberg:

- Regjeringen foreslår å omplassere statens kapital ved å redusere statens eierandeler i DnB og Kreditkassen

- Regjeringen går inn for omplasseringer i statens formue ved salg av aksjer i Den norske Bank og Kreditkassen, slik at statens eierandel i de to forretningsbankene reduseres fra vel 50 prosent til en tredel, sier finansminister Jens Stoltenberg.

- Omplasseringer av statens formue skal skje ved at salget av bankaksjer ses i sammenheng med de bevilgninger Regjeringen allerede har varslet til grunnkapital og lånerammer for to nye fond, Statens miljøfond og Teknologifondet, og til aksjekapital i et nytt investeringsselskap. Investeringsselskapet har som formål å investere i norsk næringsliv, sier finansministeren.

- Regjeringens mål er fortsatt å sikre et stabilt nasjonalt eierskap i de to største forretnings-bankene. En eierandel på en tredel i DnB og Kreditkassen er tilstrekkelig for å nå dette målet. Det ble understreket allerede i bankkrisemeldingen i 1994 og nå sist i forbindelse med Christiania-fusjonen, sier finansministeren. Regjeringen la i Revidert nasjonalbudsjett 1997 til grunn at retningslinjene for statens eierskap i finansnæringen burde endres.

Statens eierandel i forretningsbankene har bakgrunn i bankkrisen. Statens Bankinvesteringsfond og Statens Banksikringsfond har nå tilsammen 52,2 prosent av aksjene i Den norske Bank. Disse aksjene har en markedsverdi på om lag 10 milliarder kroner. Bankinvesteringsfondet har 51 prosent av aksjene i Kreditkassen, med en markedsverdi på om lag 7 milliarder kroner.

Salget av bankaksjer skal skje etter forretningsmessige prinsipper. Aksjesalgene bør foretas i 1998, med mindre særlige forretningsmessige grunner skulle tilsi salg i 1999.

Lagt inn 30 september 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen