Historisk arkiv

Toppkarakter til norsk økonomi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Finans- og tolldepartementet

Pressemelding

1. oktober 1997

Toppkarakter til norsk økonomi

Det anerkjente amerikanske kredittvurderingsbyrået Moody's har oppgradert Norge til toppkarakteren Aaa. Moody's peker på at Norge har en finansiell styrke som er uten sidestykke blant OECD-landene.

Dette skyldes ikke bare de store petroleumsreservene, men også framgangen i fastlandsøkonomien siden krisen midt på 1980-tallet. Moody's peker likevel på at det er en fare for overoppheting av norsk økonomi. Det kan føre til tap av konkurranseevne og dermed lede til en reversering fremgangen.

Finansminister Jens Stoltenberg er glad for denne anerkjennelsen av norsk økonomisk politikk, og legger vekt på at de gode resultatene skyldes mer enn oljeinntektene.

  • Vi har gjenreist norsk industri og fastlandsøkonomi, noe som er et godt grunnlag for å forbedre velferden, sier Stoltenberg.

Oppgraderingen kan føre til at norske banker og bedrifter får gunstigere lånevilkår i de internasjonale markedene. Moody's nedgraderte Norge i 1987. Da var norsk økonomi i en vanskelig situasjon etter at en sterk vekst i innenlandsk etterspørsel hadde ført til for stor oljeavhengighet. Finansminister Jens Stoltenberg sier at vi ikke må komme i en slik situasjon igjen. Det er derfor viktig at vi tar vare på de resultatene som er oppnådd og ikke gjentar feilene fra 80-tallet.

Pressemelding fra Moody's kan fås ved henvendelse til informasjonkontoret i Finansdepartementet, tlf. 22 24 41 05.

Lagt inn 1 oktober 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen