Historisk arkiv

Endringer i personregisterforskriften

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

20. desember 1996

Endringer i personregisterforskriften

Regjeringen nedsatte i 1995 et utvalg som skal gjennomgå hele personregisterlovgivningen i Norge. Justisdepartementet har imidlertid vurdert det som nødvendig å foreta enkelte forskriftsendringer allerede nå.

Den teknologiske og økonomiske utviklingen skaper hele tiden nye utfordringer for personvernet. Det er et mål at regelverket for innsamling, lagring og bruk av personopplysninger holder tritt med utviklingen. Videre er det viktig at reglene er velegnet, betryggende og enklest mulig å praktisere.

Forskrift 21. desember 1979 nr. 22 gitt i medhold av lov om personregistre mm (personregisterforskriften) inneholder regler om innsynsrett i personregistre, fritak for konsesjonsplikt for visse registre og om overføring av personregistre eller personopplysninger til utlandet. Forskriften inneholder også nærmere regler om kreditt- og personopplysningsvirksomhet, databehandlingsforetak, adresserings- og distribusjonsvirksomhet og opinions- og markedsundersøkelser.

Endringene

Endringene i personregisterforskriften innebærer først og fremst en klargjøring i personregisterforskriften. Denne har ikke vært revidert siden 1981.

Personregisterforskriften slik den gjelder i dag, gjør unntak for noen kurante registre. Forskriftsendringene vil medføre unntak fra konsesjonsplikt for ytterligere syv kurante registre. Dette gjelder katalogfirmaregistre, registre for protokollføring av mekling, enkelte forskningsregistre, domstolenes registre, elektroniske arkiv, aktivitetslogg i edb-system eller datanett og personregistre som utleveres elektronisk.

Forskriftsendringen innebærer videre at reglene for konsesjonsfritak for livsforsikringsselskapers forsikrings- og utlånsregistre oppheves. Dette er i tråd med Justiskomitéens merknader i Innst. S. nr. 181 (1994-95).

Konsesjonsfritak for flere konsesjonsfrie registre som føres som ett register oppheves også. Istedet vil en ny bestemmelse utvide adgangen til kopling noe. Endringene i personregisterforskriften er uproblematiske i forhold tol personvernet. I praksis er snakk om regelfesting av konsesjoner som regelmessig gis av Datatilsynet.

Forskriftsendringene trer i kraft 1.1.1997.

Utvalgets arbeid

Utvalget som er nedsatt skal i sitt arbeid ta hensyn til de endringer som vil kreves ved ikrafttredelsen av EU-direktivet vedrørende vern av personer i forbindelse med behandling av personopplysninger. En framtidig revisjon av personregisterloven vil nødvendiggjøre en ny gjennomgang av personregisterforskriften.

Lagt inn 20 desember 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen