Historisk arkiv

Utvalg foreslår fortsatt statlig redningshelikoptertjeneste

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Oslo, 17.12.96

Utvalg foreslår fortsatt statlig redningshelikoptertjeneste

Redningshelikopterutvalget har i dag overlevert sin utredning om redningshelikoptertjenesten til Justisdepartementet.
Utvalget mener at det bør opprettholdes en statlig redningshelikoptertjeneste med Luftforsvaret som hovedoperatør for tjenesten også i framtiden.

Utvalget fastslår at de generelle erfaringene med redningshelikoptertjenesten de siste 23 år har vært gode ut fra de krav som ble ble stilt i St. prp. nr. 33 (1970-71).

Effektivitetskrav

Utvalget foreslr tre effektivitetskrav for den framtidige redningshelikopterberedskapen;

a. Et avgrenset sjøområde (Skagerrak, Nordsjøen og havomrdene ut til ca. 150 nm fra kysten av Midt- og Nord-Norge) skal kunne nås innen 95 minutter etter alarmering av et redningshelikopter.

b. Hele den landlige delen av norsk redningsansvarsområde skal kunne nås av et redningshelikopter innen 105 minutter etter alarmering.

c. Den øvrige delen av norsk redningsansvarsområde inkludert Svalbard skal kunne nås innen 3 timer etter alarmering av et redningshelikopter.

For å oppnå utvalgets forslag til effektivitetskrav og redde flere mennesker, foreslår utvalget å senke dagens krav til reaksjonstid fra 60 til 15 minutter. En utført nytte/kost-analyse viser at dette er samfunnsøkonomisk lønnsomt.

Basemønster

Utvalget legger fram fire alternativ til framtidig basemønster i prioritert rekkefølge.

  1. Redningshelikopterbasene Svalbard, Bodø, Årland og Sola beholdes. Det opprettes nye redningshelikopterbaser i Hammerfest, Florø og p Rygge/Torp.
  2. Redningshelikopterbasene Svalbard, Bodø og Årland beholdes. Det opprettes nye redningshelikopterbaser i Hammerfest, Bergen og på Kjevik. I tillegg stasjoneres et redningshelikopter på Ekofisk. Redningsberedskapen ved 720-skvadronen på Rygge opprettholdes.
  3. Redningshelikopterbasene Svalbard, Bodø og Årland beholdes. Det opprettes nye redningshelikopterbaser i Hammerfest, Bergen og på Kjevik. Redningsberedskapen ved 720-skvadronen på Rygge opprettholdes.
  4. Dagens redningshelikopterbaser Svalbard, Banak, Bodø, Årland og Sola og beredskapskrav beholdes. Det opprettes en ny redningshelikopterbase på Rygge. Redningsberedskapen på Vigra og ved 720-skvadronen på Rygge avvikles .

Utvalgets flertall foreslår at Sysselmannens helikopter nr. 1 for framtiden defineres som et dedikert redningshelikopter, og i prinsippet underlegges Hovedredningsentralen Nord-Norges taktiske kommando.

Uklare ansvarforhold i redningshelikoptertjenesten har medført unødige forsinkelser og problemer med oppdatering, nyanskaffelser og drift. Utvalget er enige i at det er behov for endringer i dagens styring av redningshelikoptertjenesten, men er delt i synet på den økonomiske styringen av redningshelikoptertjenesten.

Utvalget foreslår videre at besetningene på nværende redningshelikoptre utstyres med nattsynsbriller og at helikoptrene tilpasses denne bruken.

Redningshelikopterutvalget har vært ledet av fylkesmann Alv Jakob Fostervoll.

Lagt inn 17 desember 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen