Historisk arkiv

150 millioner kroner til politi- og lensmannsetaten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

14.03.97

150 millioner kroner til politi- og lensmannsetaten

Regjeringen foreslår en økning i driftsbevilgningen til politi- og lensmannsetaten for 1997 på 150 millioner kroner. Det fremgår av St prp nr 43 (1996-97) Om økning av bevilgning på statsbudsjettet for 1997 under kap. 440 Politi- og lensmannsetaten m.m., som i dag er fremmet i statsråd.

For Regjeringen er folks trygghet og kampen mot kriminalitet svært viktig. Politidistriktene har for inneværende år fått en økning i bevilgningene. De faste utgiftene har imidlertid hatt en større økning som igjen har ført til at de variable midlene er redusert. I politi- og lensmannsetaten vil det alltid være et visst behov for å innkalle forsterkninger utenom normal arbeidstid. Behovet kan ofte være størst til tider da tjenesten er dyrest, som i helger og på kveldene.

  • Bevilgningen på 150 millioner kroner styrker driftsbudsjettene, og gjør at aktiviteten i politidistriktene kan opprettholdes på samme nivå som i 1996, sier Gerd-Liv Valla. Hun viser til at 1996 budsjettet ble godt mottatt i etatene.
  • De tilbakemeldingene jeg har fått gir et klart uttrykk for at det er 1996-nivået man er opptatt av å videreføre.

Grundig gjennomgang

Justisdepartementet har den siste måneden fått tilbakemelding om budsjettsituasjonen fra flere politidistrikt. De fleste har beskrevet situasjonen som vanskelig. Justisdepartementet har nå gått grundig i gjennom politi- og lensmannsetatens budsjetter. I tillegg til en gjennomgang av skriftlige tilbakemeldinger har justisminister Valla hatt møter med politiorganisasjonene, landsdelspolitimestrene og et eget møte med politimesteren i Oslo. Gjennomgangen har vist at nedgangen i variable midler vil føre til at innsatsen innen en del prioriterte områder må reduseres.

- Det er viktig å opprettholde aktiviteten fra 1996 og sikre at politi- og lensmannsetaten har frie midler som kan settes inn i ressurskrevende situasjoner når behovet for tilstedeværelse og beredskap er størst, sier justisminister Valla, og understreker at politiet må ha den nødvendige fleksibilitet for å skape trygghet og forhindre at publikum lider overlast.

Effektiv polititjeneste

Valla fremhever at det fortsatt er svært viktig å sørge for at ressursene blir brukt på en best mulig måte, slik at flest mulig årsverk kan frigjøres til operativ polititjeneste for å bekjempe og forebygge kriminalitet.

- For å drøfte slike spørsmål har jeg kalt inn landsdelspolitimestrene og organisasjonene til møter i neste uke. Sammen skal vi fokusere på politiets oppgaveløsning, kostnadseffektivitet, målrettet ressursutnytting og styring, sier Gerd-Liv Valla.

Lagt inn 21 mars 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen