Historisk arkiv

Arbeidsgruppe foreslår kriminalitetsofferfond

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

7. februar 1997

Arbeidsgruppe foreslår kriminalitetsofferfond

Det bør opprettes et kriminalitetsofferfond som blant annet kan finansiere dagens statlige voldsoffererstatningsordning og andre tiltak for å reparere skader etter kriminalitet. Fondet skal også finansiere forskning omkring kriminalitet, ofre og skadevirkninger.

Det foreslår en arbeidsgruppe som i dag har overlevert sin innstilling til statssekretær Berit Reiss-Andersen i Justisdepartementet
Arbeidsgruppen, som har vært ledet av amanuensis Asbjørn Strandbakken, ble nedsatt av Justisdepartementet våren 1996 og fikk blant annet i mandat å se på en mulig etablering av et voldsofferfond.

Finansiering

Fondet er tenkt finansiert ved at alle som blir ilagt en strafferettslig reaksjon – uansett om reaksjonen er et forelegg, dom på bot, rettighetstap, betinget/ubetinget fengsel eller samfunnstjeneste – betaler en avgift tilsvarende ett rettsgebyr. Pr. 1. januar 1997 er rettsgebyret kr. 505,-. Avgiften følger ikke antall lovovertredelser, men antall strafferettslige reaksjoner. Dette vil si at en person som i en og samme rettssak dømmes for flere forhold, kun vil bli ilagt en avgift. Dette medfører at fondet anslagsvis vil få tilført midler på ca 100 millioner kroner pr. år.

Pr. i dag utgjør den statlige voldsoffererstatningen ca. 37 millioner kroner. Den foreslåtte finansieringen vil medføre en besparelse for staten tilsvarende beløpet som utbetales i erstatning. Disse ressursene bør etter arbeidsgruppens mening øremerkes for voldsoffer/kriminalitetsoffertiltak.

Økt innsats for kriminalitetens ofre

Utvalget mener den foreslåtte modell vil være et viktig bidrag i arbeidet med kriminalitetsofre generelt og voldsofre spesielt. En del av fondsmidlene skal brukes til å finansiere den statlige voldsoffererstatningen. Arbeidsgruppen foreslår at det vurderes foretatt en viss utbygging av dagens ordning.

Øvrige midler i fondet bør brukes til generelle støttetiltak som kommer kriminalitetsofre til gode. Det kan for eksempel bli tale om støtte til incestsentre, voldtektsmottak, voldsofferforeninger, krisesentre mv. Fondsmidler bør først og fremst kunne bidra til å utprøve nye tiltak, samt prøve ut nye arbeidsmetoder innenfor eksisterende tiltak, informasjonstiltak mv.

Innkreving

Avgiften til fondet anses ikke som straff, og den formelle ileggelses- og inndrivingsmyndigheten foreslås lagt til Statens Innkrevingssentral. De administrative oppgavene som knytter seg til utdelinger fra fondet foreslås lagt til den eksisterende voldsoffernemnda – med Justisdepartementet som sekretariat.

Utvalgets sammensetning

  • amanuensis Asbjørn Strandbakken, Det juridiske fakultet UiB - leder
  • ekspedisjonssjef Per-Arne Skogstad, Justisdepartementet
  • byråsjef Lars Meling, Justisdepartementet
  • prosjektleder Ole Kristian Hjemdal, Kompetansesenter for voldsofferarbeid
  • statsadvokat Ingunn Fossgard, Riksadvokatembetet
  • advokat Randi Birgitte Bull, Den norske advokatforening
  • konsulent Line Nersnæs, Sosial- og helsedepartementet
  • daglig leder Erik Martinsen, Norsk forbund for voldsofre
  • rådgiver Åse Ulvin, Justisdepartementet - sekretær
Lagt inn 7 februar 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen