Historisk arkiv

Asylintervjuer til UDI

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

09.10.97

Asylintervjuer til UDI

Regjeringen har besluttet at ansvaret for asylavhør skal overføres fra politiet til Utlendingsdirektoratet (UDI). UDI skal i fremtiden ha ansvaret for å intervjue søkere om deres motiv for å søke asyl i Norge. Overføringen vil skje i forbindelse med etablering av et nytt asylmottak i nærheten av den nye hovedflyplassen på Gardermoen.

Statsrådene Gerd-Liv Valla og Kjell Opseth har lagt vekt på at denne ordningen vil gi større nærhet mellom søker og beslutningstaker. I tillegg unngår en at asylsøkere møter politi som sin første kontakt med det norske samfunn. For mange asylsøkere kan erfaringer fra hjemlandet nettopp med politiet vekke ubehagelige assosiasjoner. Overføringen vil legge forholdene bedre til rette for et godt og tillitsfullt forhold mellom søker og saksbehandler.

Politiet har ansvar for identitet og reiseruter
I dag foretar seks politikamre avhør av asylsøkere. Etter overføringen skal ikke politiet lenger spørre søkere om asylmotivene eller utrede forhold rundt disse. Politiet skal fortsatt ha ansvar for å avklare søkeres identitet og reiseruter. - Politiet rår over de beste virkemidler og etterforskningskompetanse på dette feltet, sier justisminister Valla.

Effektivt
Saksbehandlingstiden i første instans forvente å bli kortere, blant annet fordi samme person som intervjuer også vil innstille til vedtak i første instans. Dessuten vil intervjuene finne sted ved det nye transittmottaket som skal etableres i nærheten av Gardermoen, hvor det også vil bli avsatt plass til politiets virksomhet. - Det vil bli lagt opp til et nært og rasjonelt samarbeid mellom politiet og UDI ved mottaket, understreker justisminister Gerd-Liv Valla og kommunal- og arbeidsminister Kjell Opseth.

Lagt inn 10 oktober 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen