Historisk arkiv

Justisministeren vil ha mer politi i gatene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Oslo, 12. august 1997

Justisministeren vil ha mer politi i gatene

Justisminister Gerd-Liv Valla vil ha mer politi ut i gatene. I et brev hun nå har sendt til politimestrene blir disse pålagt å prioritere arbeidet med en mer synlig polititjeneste. Gatepatruljering som forbyggende kriminalitetsarbeid er også et sentralt tema på et kriminalipolitisk seminar som Justisdepartementet arrangerer i dag og i morgen på Politihøgskolen, hvor blant annet en rekke politimestre deltar.

-Uniformert politi i gatene virker forebyggende mot kriminalitet. Et problemorientert politiarbeid, der tjenestemennene møter publikum til de tider og på de steder kriminaliteten skjer, er mest effektivt, sier justisminister Gerd-Liv Valla.

Både norsk og internasjonal forskning viser at et synlig politi har en god forebyggende effekt på kriminaliteten. I tillegg øker gatepatruljering publikums trygghetsfølelse.

-Det er også et mål å øke tryggheten hos grupper som føler seg utrygge i forhold til kriminalitet. Utryggheten hemmer mange mennesker og reduserer livskvaliteten deres. Ved å legge enda mer vekt på uniformert politi ute i gatene ønsker vi å bidra til å øke tryggheten for folk, sier Valla.

Problemorientert politiarbeid og patruljeringsformer som ivaretar publikums krav til sikkerhet og service er satt opp som mål i sentrale styringsdokumenter for politietaten. Mye er også gjort i politidistriktene, som for eksempel gjennomføring av prosjekter med lokalområdepoliti i de fem største byene og gatevoldskampanjen.

Må oppklare lovbrudd

Det er viktig å sette kreftene inn for å oppklare lovbrudd. Høy oppklaringsprosent virker i seg selv forebyggende mot kriminalitet, mener Valla. -Et viktig ledd i kampen mot kriminalitet og vold er en kraftanstrengelse for rask reaksjon og snarlig avsoning av idømte dommer. Nærhet mellom den straffbare handling og avsoning av straffen er viktig både for gjerningsmannen og ofrene for kriminalitet, sier hun.

Rask reskasjon er ikke minst viktig i forhold til førstegangskriminelle. Den som begår sin første kriminelle handling må umiddelbart få en reaksjon fra samfunnets side, selv om den kriminelle handlingen kan synes bagatellmessig, mener Valla.

Kampen mot rus

Bekjempelse av kriminaliteten kan ikke lykkes uten at man samtidig tar rusproblemene på alvor. Dette er derfor et sentralt tema på Justisdepartementets forebyggerkonferanse. -Både forskning og erfaring viser at det er en klar sammenheng mellom rusmisbruk og kriminalitetsutvikling, som en av våre politimestre sa det: "Hadde vi fått bukt med rusproblemene ville svært mye av kriminaliteten vært borte", sier Valla.

Strengere straff

-På en del områder har jeg signalisert behovet for strengere straff. I første omgang ved i større grad enn nå å utnytte de nåværende strafferammer. Mine signaler har så langt gått på reaksjonene ved gjentatte innbruddstyverier og voldtekt. Straffene må være i samsvar med folks alminnelige rettsoppfatning. Domstolene har et selvstendig ansvar for at dette skjer, sier justisministeren og legger til at det også er aktors oppgave å sørge for at straffepåstanden er er tilstrekkelig.

-Dersom domstolene ikke tar signalene må Regjeringen i siste omgang vurdere å gå til Stortinget og foreslå økning av strafferammen, sier Gerd-Liv Valla i sitt innlegg på et kriminalpolitisk seminar på Politihøgskolen i dag.

Lagt inn 12 august 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen