Historisk arkiv

Kortere tjenestetid for sivile tjenestepliktige

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Oslo, 09.05.97

Kortere tjenestetid for sivile tjenestepliktige

Regjeringen har i statsråd i dag besluttet at tjenestetiden for sivile tjenestepliktige reduseres fra 16 til 14 måneder. Den nye tjenestetiden vil tre i kraft fra 1. august i år. De sivile tjenestepliktige som har gjort 14 måneders tjeneste eller mer, vil bli dimitert umiddelbart etter at reglene trer i kraft.

Justisminister Gerd-Liv Valla viser til at det i lys av nedsatt tjenestetid i Forsvaret er naturlig å sette ned tjenestetiden for de sivile tjenstepliktige til 14 måneder. Hun tror ikke at dette vil medføre noen vesentlig vekst i antallet militærnektere.

- Den nye tjenestetiden gir en riktig balanse mellom hensynet til å sikre at de som søker siviltjeneste gjør det av overbevisningsgrunner, og hensynet til at mertjenesten ikke er så lang at den med rette oppleves som urimelig, sier justisminister Valla.

I St. meld. nr. 22 Om sivile tjenesteplikt (1995-96) bebudet Regjeringen en reduksjon av tjenestetidens lengde. Stortinget sluttet seg til dette.

Historikk

Militærnekterloven § 11 bestemmer at den sivile tjenesteplikt er av samme varighet som førstegangstjensten i Hæren med et tillegg (maksimalt 180 dager) som fastsettes av Kongen i statsråd. Den gjennomsnittlige førstegangstjenesten i Forsvaret er de senere år blitt redusert med ca. to måneder.

Den militære førstegangstjeneste ble nedsatt fra 1. januar 1964; i Hæren fra 16 til 12 måneder og i Luft- og Sjøforsvaret fra 18 til 15 måneder. Fra samme tidspunkt ble førstegangstjenesten for de sivile tjenestepliktige nedsatt fra 22 til 16 måneder.

Lagt inn 9 mai 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen