Historisk arkiv

POT-utvalg oppnevnt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

Oslo, 28.02.97

POT-utvalg oppnevnt

Regjeringen har i statsråd i dag oppnevnt utvalget som skal vurdere ulike sider vedrørende Politiets overvåkingstjeneste.

- Etter den grundige gjennomgangen vi nå har av de hemmelige tjenestenes tidligere virksomhet er det også viktig å rette blikket framover, sier justisminister Gerd-Liv Valla.

Det er bred politisk enighet om at vi trenger en overvåkingstjeneste.

-Jeg er glad for at det også er solid oppslutning om at vi nå iverksetter en ny vurdering av oppgaver, organisering og regelverk for Politiets overvåkingstjeneste i framtiden, sier Gerd-Liv Valla.

Hun understreker at denne oppgaven krever et bredt sammensatt utvalg.

- Jeg har lagt vekt på at utvalget både skal ha medlemmer som kjenner virksomheten innenfra, og representanter som kan vurdere POTs oppgaver og organisering ut i fra andre type erfaringer og innfallsvinkler. Det utvalget vi nå har oppnevnt har den nødvendige variasjon i faglig kompetanse og yrkesbakgrunn, sier justisminister Valla.

Mandat:

Utvalget bør i utgangspunktet kunne ta opp alle sider ved overvåkingstjenestens virksomhet som utvalget mener bør utredes og eventuelt endres. Utredningen skal blant annet omfatte:

Hjemmelsgrunnlaget for overvåkingstjenesten

  • Utvalget skal vurdere i hvilken utstrekning rammer og regelverk for overvåkingstjenestens virksomhet skal trekkes opp av Stortinget gjennom lovgivning, eventuelt fremme forslag til slik lovgivning, særskilt eller i tilknytning til politiloven.
  • Utvalget skal eventuelt utarbeide forslag til nytt regelverk for overvåkingstjenesten.

Forholdet mellom overvåkingstjenesten, overordnet påtalemyndighet og Justisdepartementet

  • Utvalget skal vurdere overvåkingstjenestens organisasjonsmessige tilknytning/ansvarsforhold overfor Justisdepartementet og overordnet påtalemyndighet.
  • Utvalget skal vurdere forholdet mellom straffeprosessloven og overvåkingsinstruksen, herunder vilkårene for registrering av personopplysninger i POTs registre/arkiv og krav til innhold, bruk og etterfølgende sletting/kassasjon for de personopplysninger som registreres.

Overvåkingstjenestens organisasjon

  • Utvalget skal vurdere hvordan overvåkingstjenesten bør være organisert for at den skal være i stand til å tilpasse seg ulike trusselbilder til enhver tid.
  • Utvalget skal også vurdere hvilken kompetanse tjenesten eventuelt bør tilføres, forhold vedrørende rekruttering, samt bruk av åremålsstillinger.

Utvalgets sammensetning:

Direktør Åge Danielsen, Rikshospitalet, leder
Høyesterettsadvokat Ole Jacob Bae
Advokat med møterett for høyesterett, Ellen Mo
Konstituert overvåkingssjef Ellen Holager Andenæs
Professor Randi Rønning Balsvik, Universitetet i Tromsø
Direktør Sverre Lodgaard, NUPI
NestlederArne Jørgen Olafsen, Norsk Politiforbund
Lovrådgiver Torhild Øie, Justisdepartementet

Utvalget skal levere sin innstilling 1. februar 1998

Lagt inn 28 februar 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen