Historisk arkiv

Våpenlovutvalget: Forslag til endringer i våpenlovgivningen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Pressemelding

10. januar 1997

Våpenlovutvalget: Forslag til endringer i våpenlovgivningen

Det såkalte Våpenlovutvalget har i dag overlevert sin delinnstilling II til Justisdepartementet.

I innstillingen fremmes det flere forslag til strengere regler i Våpenloven. De viktigste er:

  • Forslag om at alle våpen som er i privat eie skal være forsvarlig nedlåst. Ammunisjon og vitale våpendeler skal etter forslaget også nedlåses hver for seg.
  • Forslag om tidsbegrensede ervervstillatelser hvor retten til å inneha skytevåpen må revurderes etter fem år.
  • Forslag om strengere regler for politiets tilbakekall av våpenkort.
  • Straffeskjerpelse for overtredelse av våpenlovens bestemmelser.
  • Forbud mot å bære våpen på offentlig sted, uten aktverdig formål.

Utvalget går i innstillingen grundig inn på dagens straffebestemmelse for overtredelse av Våpenloven og konkluderer med at denne er for mild. Det fremmes derfor forslag til en vesentlig skjerpelse av straffebestemmelsen. Utvalget bruker Straffelovens § 162 om narkotikaforbrytelser som teknisk modell for oppbyggingen av den nye straffebestemmelsen i våpenloven og foreslår en gradert straffebestemmelse hvor de minst alvorlige brudd kan straffes med bøter og fengsel inntil seks måneder. Illegalt erverv, besittelse og liknende lovstridig befatning med skytevåpen kan straffes med fengsel inntil to år og de mest alvorlige og samfunnsskadelige former for ulovlig omgang med skytevåpen kan etter forslaget gi en straff av fengsel inntil seks år.

Utvalget foreslår dessuten å kriminalisere bæring av skytevåpen på offentlig sted og begrunner dette med parallelliteten til det såkalte knivforbudet.

Utvalgets flertall foreslår også en bestemmelse som gir politiet hjemmel til, i skadeforebyggende hensikt, å kontrollere oppbevaring av skytevåpen i private hjem. Utvalget trekker her sammenligning med den kontrolladgang som brannvesen og el-tilsyn har på sine fagområder.

Utvalget foreslår ingen vesentlige endringer i dagens regler for krav til vilkår til å erverve skytevåpen. Man foreslår fortsatt at det skal være en prøving av søkerens vandel og behov for skytevåpen, og at dagens kriterier for dette stort sett bør opprettholdes. Men utvalget har i en dissens nærmere diskutert forslag til regler for aldersgrensene for erverv av skytevåpen. Utvalget er her delt i to grupperinger. Den ene gruppen foreslår at den alminnelige aldersgrensen fortsatt skal være 18 år for erverv av rifler og hagler, mens den andre delen av utvalget foreslår å heve aldersgrensen til 21 år for erverv av slike våpen. Utvalget står samlet om et forslag om å beholde 21 år som aldersgrense for erverv av pistol og revolver. Det foreslås enkelte endringer i dispensasjonsreglene for aldergrensen, slik at yngre konkurranseskyttere skal kunne disponere våpen til trening og konkurranser.

Våpenlovutvalget avga i juni 1996 delinnstilling I som inneholdt en skisse til gjennomføring av et nasjonalt tidsbegrenset våpenamnesti.

I delinnstilling II har utvalget foretatt en gjennomgang av gjeldende våpenlovgivning med tilhørende bestemmelser, og fremmer i innstillingen forslag om lovendringer som tar sikte på å forhindre ulovlig våpenbruk og føre til bedre kontroll med sivile skytevåpen.

Utvalgets sammensetning
Politiinspektør Tom Brunsell, Kriminalpolitisentralen (leder)
Førstestatsadvokat Siri S. Frigaard, Oslo statsadvokatembeter
Politiinspektør Roger Andresen, Oslo politikammer
Generalsekretær Unni Nicolaysen, Skytterorganisasjonenes Fellesutvalg
Avdelingsdirektør Magnar Aukrust, Justisdepartementet
Førstekonsulent Marianne Børseth, Justisdepartementet

Sistnevnte har også fungert som utvalgets sekretær.

Lagt inn 10 januar 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen