Historisk arkiv

Flere kan delta i sametingsvalget

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet

Pressemelding

Oslo, 25.10.96


Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 34 68 21
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Anne Marit Schiong. Tlf. priv.: (+47) 22 62 19 67

Forslag om endringer i sameloven:

Flere kan delta i sametingsvalget

Flere personer bør få rett til å registrere seg i samemanntallet og dermed delta i valg til sametinget. Regjeringen foreslår å lette på kravet om tilknytning til samisk språk. I dag kreves det at besteforeldre må ha hatt samisk som hjemmespråk. Det foreslås nå som tilstrekkelig at oldeforeldre hadde dette. Regjeringen foreslår også at barn , av en som er registrert i samemanntallet kan også registrere seg,a selv om de selv ikke oppfyller språkkriteriet.

Sametingsvalget skal holdes samtidig med Stortingsvalget i 1997. Fortsatt vil regelen være at den enkelte må kreve å bli registrert i samemanntalet. Samtidig må han/hun erklære at han/hun betrakter seg som same.

  • Tidligere generasjoner har ofte tapt sitt eget språk på grunn av den fornorskningsprosess som foregikk i mange samiske områder. Dette gjelder særlig i kystområdene i Nord-Norge og i det sør-samiske området. Den som oppfatter seg som en del av det samiske kulturfellesskap bør ikke utelukkes som følge av denne fornorskningsprosessen , sier samepolitisk rådgiver Sverre Johansen.

I dag føres det et samemanntall som er fysisk atskilt fra folkeregisteret. Ved siden av at dette fører til merarbeid, betyr det også at de som flytter fra et distrikt "forsvinner" fra manntallet.

Det foreslås nå å gi adgang til bruk av det alminnelige folkeregisteret i kommunene. Registringen i samemanntallet vil da kunne gjøres med en anmerking i registeret - og følge en person som flytter.

Regjeringen foreslår også adgang til å bruke EDB til samemanntallsføringen. Dessuten foreslås en ny regel om 300 underskrifter for å registrere grupper som ønsker å delta ved Sametingsvalget. I dag er det ingen regler om registrering av grupperinger.

Det foreslås også endel andre mindre endringer i sameloven som tar sikte på å gjøre arbeidet i Sametinget lettere. Dette gjelder regler om delegasjon av myndighet, om klagebehandling, tjenestemennenes status og representantenes rett og plikt til å møte i Sametinget.

Alle endringsforslagene bygger på forslag fremmet av Sametinget.

I motsetning til Sametinget mener Regjeringen at utfyllende bestemmelser om valggjennomføringen bør gis av Kongen - slik regelen også er for Stortingsvalg.

Lagt inn 25 oktober 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen