Historisk arkiv

Arbeidsmarkedspolitikken i 1998

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet

Pressemelding

Oslo, 13.10.97

Statsbudsjettet 1998

Arbeidsmarkedspolitikken i 1998

En aktiv arbeidsmarkedspolitikk har vært en viktig del av Regjeringens økonomiske politikk. Siden 1993 er det 170 000 flere i arbeid, og sysselsettingen så langt i år har fortsatt å øke mer enn forventet. Samtidig er tallet på registrerte arbeidsledige under 70 000 - det laveste siden 1988.

Regjeringen har lagt økt vekt på formidling i takt med den bedrede situasjonene på arbeidsmarkedet. Dette, sammen med kvalifisering av ledige til de ledige stillingene, har vært med på å redusere ledigheten. Arbeidsmarkedsutviklingen har gitt grunnlag for en gradvis nedtrapping av arbeidsmarkedstiltakene uten at en har redusert ambisjonene knyttet til de prioriterte gruppene.

Økt formidling
For 1998 er det et mål for arbeidsmarkedsetaten å øke antall formidlinger og at etaten skal opprettholde andelen formidlinger av de stillinger arbeidsgivere melder til arbeidsformidlingen.

Den sterke veksten i etterspørselen etter arbeidskraft har ført til et strammere arbeidsmarked, med mangel på arbeidskraft i enkelte næringer og områder. Særlig innenfor helsesektoren, bygge- og anleggssektoren, databransjen og deler av industrien og undervisningssektoren er det nå betydelige problemer med å rekruttere kvalifisert arbeidskraft. I en slik situasjon legges det særlig vekt på å formidle arbeidssøkere til sektorer der det er mangel på arbeidskraft. Utviklingen på arbeidsmarkedet krever også økt vekt på yrkesmessig og geografisk mobilitet.

Når det gjelder noen av yrkesgruppene det er særlig stor mangel på, slik som leger, sykepleiere og bygnings- og industriarbeidere, vil arbeidsmarkedsetaten videreføre innsatsen for å formidle arbeidskraft fra de nordiske landene, såvel som fra hele EØS-området. For 1998 vil en videreføre tilbudet om norskopplæring med samfunnskunnskap for utenlandsk helsepersonell. Regjeringen ønsker også å åpne for privat formidling av leger fra utlandet, og har sendt forslag om dette på høring.

God informasjon om ledige stillinger er ofte nok til at de fleste arbeidssøkere skaffer seg jobb uten ytterligere hjelp fra arbeidsmarkedsetaten. Andre har behov for mer aktiv og langvarig oppfølging. Arbeidskontorene skal bidra til aktive arbeidssøkere gjennom å tilpasse informasjon og oppfølging etter den enkeltes behov. Oppfølging av ungdom, langtidsledige og yrkeshemmede er særlig prioritert.

Arbeidsmarkedsetaten samler inn, tilrettelegger og videreformidler informasjon om ledige stillinger og ledig arbeidskraft. Denne informasjonen er en forutsetning for et effektivt og godt formidlingsarbeid. Registeret over ledige stillinger er basert på både registreringer av stillinger som er meldt direkte til etaten og registrering av utlyste stillinger. Stillingsbasen dekker nær 100 prosent. av alle utlyste stillinger i landet. Informasjonen fra etatens stillingsbase formidles til publikum gjennom blant annet avisen "Arbeidssøkeren", Grønn linje og internett.

Lagt inn 13 oktober av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen