Historisk arkiv

Arbeidsmarkedstiltakene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet

Pressemelding

Oslo, 13.10.97

Statsbudsjettet 1998

Arbeidsmarkedstiltakene

For 1998 foreslår Regjeringen at tiltaksnivået justeres fra 26 700 plasser til gjennomsnittlig 17 500 plasser. Dette har sammenheng med den positive utviklingen på arbeidsmarkedet.

Det blir lagt vekt på at arbeidsmarkedstiltakene innrettes slik at de bidrar til å motvirke ubalanse på arbeidsmarkedet. I tilfeller der det er mangel på visse typer arbeidskraft, vil også arbeidsmarkedstiltak kunne inngå for å skaffe arbeidsgivere arbeidskraft på en rask og effektiv måte. Arbeidsløs ungdom og langtidsledige, medregnet personer som har brukt opp dagpengerettighetene sine, vil bli prioritert på arbeidsmarkedstiltak, slik at disse raskest mulig kan gå inn i de ledige jobbene.

Tiltakstilbudet som ble iverksatt fra andre halvår 1997 vil bli videreført i 1998. Helt arbeidsløse uten dagpengerettigheter som har passert sin andre 80-ukers dagpengeperiode, skal få tilbud om jobb eller arbeidsmarkedstiltak dersom de har arbeidet i minst 36 måneder i løpet av de siste fire årene før perioden med dagpenger tok til. Personer i målgruppen vil kunne motta stønad i oppholdsperioder mellom tiltaksdeltakelse. I hele perioden med tiltakstilbudet vil arbeidsmarkedsetaten legge vekt på å sikre at den enkelte er reell arbeidssøker. Personer som ikke er reelle arbeidssøkere vil bli avstengt fra tiltakstilbudet.

Innvandrere inngår ofte i en av målgruppene for arbeidsmarkedspolitikken. Innvandrere vil derfor være prioritert på arbeidsmarkedstiltak på lik linje med andre i disse målgruppene.

Ungdomsgarantien står fast. Dette innebærer at ungdom under 20 år som står uten skoleplass eller tilbud om arbeid skal tilbys tiltak. I størst mulig grad vil denne målgruppen få et tilbud om en kombinasjon av praksisplass og videregående opplæring (kombinerte opplegg).

Innsatsen for å motvirke langtidsledighet i aldersgruppen 20-24 år videreføres. Det er et mål at ledige i alderen 20-24 år som har vært uten tilbud om jobb, utdanning eller arbeidsmarkedstiltak i 6 måneder, skal få et tilbud om arbeidsmarkedstiltak.

Lagt inn 13 oktober 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen