Historisk arkiv

Enklere forskrifter om sikkerhet for petroleumsvirksomheten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet

Pressemelding

Oslo, 27.06.97


Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 24 68 21
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Eva Kvandal. Tlf. priv.: (+47) 22 38 26 38

Enklere forskrifter om sikkerhet for petroleumsvirksomheten

Regjeringen fastsetter har i statsråd i dag fastsatt en nye og enklere forskrifter om sikkerhet og en om styringssystemer for å etterleve myndighetskrav i petroleumsvirksomheten til havs. Forskriftene følger opp og utfyller den nye petroleumsloven, som også trådte i kraft i dag. Forskriftene avløser de tidligere forskriftene om sikkerhet og internkontroll som har vært gjeldende siden 1985.

De nye forskriftene, som er utarbeidet av Kommunal- og arbeidsdepartementet og Oljedirektoratet i fellesskap, har vært på en omfattende høringsrunde til alle interesserte i petroleumsvirksomheten. De har fått god mottakelse både i næringen og hos partene i arbeidslivet.

I arbeidet med de nye forskriftene har vi trukket pådet vært viktig å dra lærdom av den erfaringen som både partene og det offentlige tilsynsapparatet har opparbeidet seg under praktiseringen av de tidligere forskriftene, sier kommunal- og arbeidsminister Kjell Opseth.. De nye Fforskriftsteksteneene og merknadene er enklereforenklet og gjort mer oversiktlige, slik at det blir lettere å finne frem både for selskapene og den enkelte arbeidstaker. På myndighetssiden er tTilsynsorganenes myndighetenes oppgaver og roller er også klarere beskrevet, enn hva som var tilfellet tidligere.

De nye forskriftene er utarbeidet av Kommunal- og arbeidsdepartementet og Oljedirektoratet i fellesskap, og avløser forskriftene om sikkerhet og internkontroll fra 1985. Både Kommunal- og arbeidsdepartementet og Sosial- og helsedepartementet får som tidligere selvstendig myndighet etter den nye sikkerhetsforskriften.

Oljedirektoratet vil som tidligere ha et koordinerende ansvar for arbeidsmiljø- og sikkerhet i petroleumsvirksomheten. Direktoratet vil i den forbindelse ha et nært samarbeid med Statens helsetilsyn og Statens forurensningstilsyn.

Kommunal- og arbeidsdepartementet og Sosial- og helsedepartementet er begge som tidligere tillagt selvstendig myndighet også etter den nye sikkerhetsforskriften.

De nye forskriftene vil slik de foreligger nå opprettholde det samme skille som tidligere i forhold til arbeidsmiljø- og sikkerhetsregelverket for petroleumsindustrien på land.

Lagt inn 7 juli 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen