Historisk arkiv

Evaluering av arbeidsmarkedstiltaket KAJA

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet

Pressemelding

Oslo, 15.08.97


Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 24 68 21
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Eva Kvandal. Tlf. priv.: (+47) 22 38 26 38

Evaluering av arbeidsmarkedstiltaket KAJA

Kommunene og arbeidskontorene har hatt et meget bra samarbeid når det gjelder opprettelse av KAJA-plasser. Fra begynnelsen av 1994 til slutten av 1996 har om lag 40 000 personer deltatt på tiltaket. De fleste tiltaksplassene er blitt opprettet i vedlikeholds- og pleie/omsorgssektoren. Tiltaksdeltakerne var som regel meget fornøyde med tiltaket. Dette viser en evaluering foretatt av Institutt for samfunnsforskning (ISF). Formålet med undersøkelsen har vært å kartlegge prosessene rundt iverksetting og organisering av KAJA i perioden 1994-96.

  • Til tross for knappe frister er det positivt at de fleste kommuner klarte å etablere KAJA-plasser i perioden 1994-1996, sier kommunal- og arbeidsminister Kjell Opseth. - Det har vært opprettet styringsgrupper i nesten alle kommuner.

Arbeidsgiver, i de fleste tilfeller kommuner, har hovedansvaret for oppfølgingen av deltakerne på KAJA. Undersøkelsen viser imidlertid at arbeidsmarkedsetatens oppfølging av tiltaksdeltakerne ikke har vært tilstrekkelig. For å bedre oppfølgingen av tiltaksdeltakerne iverksatte arbeidsmarkedsetaten nye rutiner på dette området i begynnelsen av 1996.

Evalueringen viser også at mange kommuner har hatt problemer med å lage egnede opplæringstilbud. For å stimulere til bedre opplæringstilbud, utarbeidet Arbeidsdirektoratet våren 1996 en samling med vellykkede eksempler på organisering og gjennomføring av opplæringsdelen under tiltaket. Heftet ble spredt til alle landets kommuner og medlemmene i styringsgruppene for tiltaket.

Arbeidsmarkedstiltaket KAJA (Kompetanse, arbeidstrening og jobbskaping for arbeidsledige) ble innført høsten 1993 i en situasjon med høy og stigende ledighet. Formålet med KAJA har vært å tilby langtidsledige meningsfylte og nyttige arbeidsoppgaver som gir mulig til å bevare arbeidsevnen, erverve nye ferdigheter og øke muligheten til å skaffe seg ordinært arbeid og dermed dempe skadevirkningene av langvarig ledighet. Tallet på tiltaksplasser under KAJA er nå under nedtrapping. Dette har sammenheng med den svært gode utviklingen på arbeidsmarkedet og reduksjon i de samlede tiltakene. Det vil imidlertid fortsatt være mulig å tilby KAJA til enkelte vanskeligstilte arbeidssøkere.

Lagt inn 18 august 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen