Historisk arkiv

Forbedret bostøtteordning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet

Pressemelding

Oslo, 06.06.97


Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 24 68 21
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Eva Kvandal. Tlf. priv.: (+47) 22 38 26 38

Forbedret bostøtteordning

Regjeringen har gjennomgått resultatene av den nye bostøtteordningen for pensjonister etter første gangs utbetaling. Etter samordninga har enkelte fått større reduksjoner enn forutsett. Kommunalminister Kjell Opseth foreslår derfor en del endringer, slik han varslet Stortinget om allerede da samordningen ble vedtatt i januar. Regjeringen varsler tre tiltak som vil gjøre bostøtteordningen enda bedre, og som retter på de utslagene av ordningen som det har vært mest uro om. Regjeringen fremmer nå forslag om å øke bevilgingen til bostøtteordningen med 80 millioner kroner.

Som kommunalministeren gjorde Stortinget kjent med gjennom proposisjonen om samordning av de to ordningene, var det usikkerhet knyttet til hvordan omleggingen ville slå ut for grupper som tidligere har mottatt støtte fra begge de tidligere ordningene. Departementet varslet allerede da om at dette var noe det ville se nærmere på da de første resultatene forelå, og endringene som nå gjennomføres er en direkte oppfølging av dette.

  • Jeg vil forbedre statens bostøtteordning til eldre og uføre med umiddelbar virkning, sier kommunal- og arbeidsminister Kjell Opseth. Endringene vil medføre økt bostøtte til alle stønadsberettigede, - også de som fikk økt støtte gjennom samordningen av de to tidligere ordningene. Regjeringen foreslår derfor å styrke ordningen med 80 millioner kroner. Departementet vil sette i gang følgende tre tiltak:
  • Dekningsprosenten økes fra 60 til 70 prosent. Dette vil i snitt øke bostøtteutbetalingene med om lag 1 600 kroner for 77 300 eldre og uføre. For de med de med de høyeste boutgiftene vil økningen kunne bli opp mot 3 500 kroner.
  • Den øvre grensen for boutgifter som godkjennes økes med 5 000 kroner. Dette vil øke bostøtteutbetalingene for om lag 20 000 husstander med opp til 3 500 kroner.
  • Det avsettes 40 millioner kroner til en overgangsordning for de som har fått de største reduksjonene i bostøtte. 80 prosent av reduksjonen skal dekkes gjennom denne ordningen.

Endringene i regelverket blir gjort gjeldende fra første terminutbetaling i 1997. De får altså tilbakevirkende kraft.

Tiltakene legges fram for Stortinget gjennom en egen Stortingsproposisjon i dag.

Lagt inn 6 juni 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen