Historisk arkiv

Omstillingsarbeid gir nye jobber

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet

Pressemelding

Oslo, 20.06.97


Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 24 68 21
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Eva Kvandal. Tlf. priv.: (+47) 22 38 26 38

Omstillingsarbeid gir nye jobber

Fagbevegelsens forskningsinstitutt, FAFO, legger i dag fram evalueringen av Kommunal- og arbeidsdepartementets såkalte «beredskapsprogram». Programmet har vært et femårig prøveprosjekt for å stimulere kommuner med ensidig og sårbart næringsgrunnlag til å skape alternativ sysselsetting. Kommunene Høyanger, Stord, Åmot, Målselv og Bardu har deltatt i programmet.

  • Omstillingsprogrammet har skapt over 250 nye arbeidsplasser til nå, og vi venter å doble dette tallet innen utgangen av 1998, sier statssekretær Jan Petter Rasmussen i Kommunal- og arbeidsdepartementet. Erfaringene fra programmet viser at det eksisterer store muligheter for ny næringsutvikling i distriktene. For å utnytte disse mulighetene er det viktig å stimulere til et bredt lokalt engasjement, utnytte lokale særtrekk og styrke distriktenes selvbilde. Det har blant annet vist seg at engasjement fra hjørnesteinsbedriftene i distriktene kan bidra til flere arbeidsplasser.

I tillegg til et betydelig antall nye arbeidsplasser, er det i femårsperioden etablert 30 nye bedrifter, 22 nye produkter er utviklet og kommersialisert, tre næringsparker og to museer er etablert.

Det er lagt vekt på å begrense bruken av statlige virkemidler i programmet. Hver kommune har årlig mottatt et øremerket tilskudd på kun 1-2 millioner kroner fra departementet.

  • Det er grunn til å merke seg at en krone fra KAD har utløst tre nye kroner hos andre parter, i tillegg til mye dugnadsinnsats lokalt, sier statssekretær Rasmussen.
Lagt inn 20 juni 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen