Historisk arkiv

Rapport om bostedsløshet i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet

Pressemelding

Oslo, 22.04.97


Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 24 68 21
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79

Rapport om bostedsløshet i Norge

  • Tallet på bostedsløse er noe høyere enn vi hadde trodd. Det er beklagelig at mange havner i en slik situasjon, og vi føler et stort ansvar for denne gruppen som uten tvil er en av de aller svakeste i det norske samfunnet, sier statsrådene Hill-Marta Solberg og Kjell Opseth i en kommentar til en rapport om bostedsløshet som Norges byggforskningsinstitutt nå offentliggjør.

Statsrådene antar at det ikke primært er økonomiske forhold i kommunene som skaper bostedsløshetsproblemet. Skal problemet reduseres, må det gis et kvalitativt bedre behandlingstilbud til utsatte grupper som narkomane og psykiatriske pasienter. Statsrådene viser til at dette er høyt prioriterte grupper, og at Regjeringen nylig har fremlagt to stortingsmeldinger som vedrører nettopp disse gruppene. Rapporten kan tyde på at bedre samarbeid mellom etater og forvaltningsnivåer vil måtte stå sentralt. Statsrådene imøteser de to nye prosjektene som tar sikte på å belyse prosessene som leder til bostedsløshet og kartlegge hjelpeapparatet for de bostedsløse. Bedre kunnskap om hva som kan gjøres bedre vil være svært viktig for at hjelpeapparatet skal kunne yte en effektiv innsats for de bostedsløse. Det vil være viktig å finne ut i hvilken grad alternative boformer kan bidra til å redusere problemet og hvordan slike boformer eventuelt kan utformes. Allerede i dag er det ordninger i Husbanken som kommunene kan bruke for å finansiere aktuelle boligformer.

Rapporten "Bostedsløshet i Norge" - som er finansiert av Sosial- og helsedepartementet og Kommunal- og arbeidsdepartementet - er primært en kartlegging av omfanget av bostedsløshetsproblemet i Norge (Byggforsk prosjektrapport 97:216). Det er første gang omfanget av dette problemet er søkt kartlagt på nasjonalt nivå, og undersøkelsen er viktig. Antallet bostedsløse er anslått til i underkant 6 200. 58 prosent av disse finner vi Oslo, Bergen og Trondheim, og rapporten viser dermed at bostedsløshet i stor grad er et storbyfenomen. Men den viser også at det er ganske stor gjennomstrømning blant de bostedsløse. 35 prosent av de bostedsløse er av hjelpeapparatet oppgitt å være midlertidig bostedsløse. En av fire bostedsløse er kvinner, og kvinnene er gjennomgående yngre enn mennene. 17 prosent av de bostedsløse kommer fra land utenfor Norden.

Det framgår av rapporten at bostedsløshet er et sammensatt problem. Omtrent hver fjerde bostedsløs er oppgitt å ha psykisk sykdom med behov for behandling, og vel 60 prosent er oppgitt å være rusmisbrukere. Dermed står også det offentlige hjelpeapparatet overfor en særlig utfordring når det skal hjelpe de bostedsløse. 22 prosent av de bostedsløse er utskrevet fra institusjon eller fengsel de siste 6 måneder.

Lagt inn 22 april 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen