Historisk arkiv

Regjeringen følger opp Innvandringsmeldingen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet

Pressemelding

Oslo, 13.10.97

Statsbudsjettet 1998

Regjeringen følger opp Innvandringsmeldingen

Regjeringen satser aktivt på å følge opp tiltakene i Stortingsmelding nr 17 (1996-97) Om innvandring og det flerkulturelle Norge som Stortinget har sluttet seg til. I forslaget til statsbudsjett for 1998 vil Regjeringen blant annet bedre undervisningstilbudet for innvandrerne. - Regjeringen tar forpliktelsene om å legge til rette for et flerkulturelt samfunn basert på åpenhet og dialog. Jeg legger også stor vekt på å få igang ordningen for juridisk bistand snarest. Diskriminering er et problem som vi vil komme til livs, sier kommunal- og arbeidsminister Kjell Opseth.

Norskopplæring for voksne

Regjeringen øker støtten til norskopplæring med samfunnskunnskap for voksne innvandrere i sitt forslag til statsbudsjett for 1998. Opplæring i norsk skal legges om fra en timebasert til en nivåbasert modell. Nivåbasert undervisning betyr at norskopplæringen for voksne innvandrere skal gis opp til et fastsatt nivå og bli mer tilpasset den enkeltes behov. Opplæringen skal starte senest tre måneder etter ankomst. Det settes i verk en overgangsordning fra 1. januar 1998, da undervisningen fram til skoleåret 1998-99 må gis etter nåværende rammeplan. Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet arbeider nå med retningslinjene for nivåbasert opplæring.

Grunnskoleopplæring for voksne

En del innvandrere kommer til landet etter grunnskolealder med lite eller ingen skolegang. De får ikke anledning til å ta videregående opplæring. Dette problemet er mest akutt for ungdom i alderen 16-20 år. Denne gruppen skal få tilbud om eksamensrettet grunnskoleopplæring for voksne. Kommunene vil få full kompensasjon for å gi slik undervisning. Regjeringen foreslår å sette av midler til dette i statsbudsjett for 1998, slik at denne opplæringen kan starte opp fra 1. januar 1998.
Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet er i gang med å tilrettelegge tiltaket og utforme tilskuddsordningen.

Gratis korttidsplasser i barnehage i Oslo

Det vil bli satt i gang et forsøk med gratis korttidsplasser til alle femåringer i bydelen Gamle Oslo. Et mål er å bedre norskkunnskapene før barna begynner på skolen. Barnehagen er også en hovedarena for utvikling av sosial identitet og for læring av sosiale ferdigheter. Barnehagen kan også spille en viktig rolle som kontaktskaper i nærmiljøet. Oslo kommune er i gang med å lage en plan for gjennomføringen av tilbudet. Barne- og familiedepartementet har satt av ti millioner kroner til dette i forslaget til statsbudsjett for 1998.

Ordning for juridisk bistand

Regjeringen foreslår å bevilge fem millioner kroner til en landsdekkende ordning som skal gi juridisk bistand til personer som blir diskriminert på grunn av hudfarge, tro, nasjonal eller etnisk opprinnelse. Ordningen skal også bidra til å overvåke situasjonen og gi årlige rapporter om art og omfang av diskriminering. Det er nedsatt en arbeidsgruppe med representanter for de frivillige organisasjonene som arbeider på området, i tillegg til politi og påtalemyndighet. Den skal legge fram en rapport med sin anbefaling til hvordan en ordning for juridisk bistand kan organiseres innen utgangen av 1997.

Organisasjonsstøtte

Regjeringen vil i tråd med Stortingets vedtak foreslå å øke støtten til de frivillige organisasjonenes arbeid for integrering og innsats mot diskriminering i det norske samfunnet. Støtten til holdningsskapende opplysningsarbeid økes også. Målet er at alle skal ha like muligheter, retter og plikter til å delta i samfunnet og bruke sine ressurser. I forslag til statsbudsjett for 1998 er bevilgningene på dette området økt med to millioner kroner.

Regjeringen vil støtte landsdekkende organisasjoner som ivaretar rettighetene til asylsøkere, innvandrere og flyktninger, med spesiell vekt på kvinner, barn og unge. En ønsker videre å fremme samarbeidet mellom innvandrer- og flyktningorganisasjoner, andre frivillige organisasjoner og myndighetene. Det vil gis støtte til lokale aktiviteter som fører til økt kontakt mellom personer med innvandrerbakgrunn og resten av befolkningen. Kommunal- og arbeidsdepartementet har også satt av midler til holdningsskapende arbeid og prosjekter som har som mål å motvirke diskriminering av etablerte minoriteter, slik som taterne.

Kunnskapsutvikling

Bevilgningen knyttet til kunnskapsutvikling på flyktning- og innvandrerfeltet økes med fem millioner kroner i Regjeringens forslag til statsbudsjett for 1998. Målet er å skaffe kunnskap som gir et bedre grunnlag for utforming og gjennomføring av flyktning- og innvandringspolitikken. Det vil særlig bli satset på forskning innenfor temaet innvandring og storbyutvikling. Dessuten er det behov for mer kunnskap om innvandreres utdanningsbakgrunn, deltakelse i arbeidslivet og årsaker til rasisme og diskriminering.

Lagt inn 13 oktober 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen