Historisk arkiv

Sentral godkjenning skal gi bedre bygg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet

Pressemelding

Oslo, 02.04.97


Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 24 68 21
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79

Sentral godkjenning skal gi bedre bygg

Hoveddelen av endringene i byggesaksbestemmelsene i plan- og bygningsloven trer i kraft 1. juli 1997. Det betyr nye og skjerpete regler om ansvar, kontroll og saksbehandling i byggesaker. En viktig endring i loven er opprettelsen av den sentrale ordningen for godkjenning av ansvarsrett, som trer i kraft allerede fra 1.april.

  • Den overordnede målsettinga med endringene i plan- og bygningsloven, er at kvaliteten på bygg her i landet skal bli bedre. Dette skal blant annet oppnås ved at vi sikrer at foretakene som er involvert i prosessen er kvalifisert for oppgaven. Sentral godkjenning av foretak for ansvarsrett i bygge- og anleggssaker er et viktig tiltak i denne sammenheng, og vil også lette kommunenes arbeid, sier kommunal- og arbeidsminister Kjell Opseth.

I en byggesak skal det etter lovendringen være ett eller flere foretak som er ansvarlige for gjennomføringen av byggeprosjektet. Ansvarsretten tildeles av de kommunale bygningsmyndigheter. Som grunnlag for denne anvarsretten vil det etter 1. april bli mulig å søke om å få sentral godkjenning. Godkjenning fra den sentrale ordningen skal legges til grunn av kommunen.. Statens bygningstekniske etat i Oslo skal være sekretariat for ordningen. Avgjørelser kan påklages til departementet.

For å bli godkjent, må foretaket dokumentere at det har en faglig ledelse som oppfyller kravene til kvalifikasjoner. Foretaket må også dokumentere at det oppfyller visse krav til kvalitetssystem, og at det har kunnskaper om plan- og bygningsloven. Foretakets system dokumenteres med egenerklæring. Det samme gjelder kunnskaper om plan- og bygningsloven.

Lagt inn 2 april 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen