Historisk arkiv

Statsbudsjettet 1998: Godt budsjettforslag for Sametinget

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet

Pressemelding

Oslo, 13.10.97

Statsbudsjettet 1998

Godt budsjettforslag for Sametinget

Regjeringen foreslår å bevilge 83,8 millioner kroner til Sametinget i 1998. Dette er en reell økning på 4,1 prosent i forhold til 1997. I tillegg foreslår Regjeringen å bevilge 23 millioner kroner til sametingsbygget over Statsbyggs budsjett.

I budsjettforslaget er det også satt av midler til en ny stilling i Samisk kulturminneråd. Regjeringen foreslår videre at forvaltningen av tilskudd til politiske grupper i Sametinget blir overført til Sametinget. For øvrig opprettholdes bevilgningene til de tilskuddsordningene Sametinget forvalter og som er rettet mot kultur- og språktiltak.

Sametingsbygget
- Vi ønsker at sametingsbygget skal forankres i samiske kulturtradisjoner og ha et særpreg som er et parlamentsbygg verdig, sier kommunal- og arbeidsminister Kjell Opseth. I forbindelse med statsbudsjettet for 1997 ble kostnadsrammen for sametingsbygget fastsatt til 92,8 millioner kroner, med fire millioner kroner til startbevilgning. For 1998 foreslås det bevilget 23 millioner kroner over Statsbygg sitt budsjett. Sametinget vil stå som eier av bygget, som forventes å være ferdig i år 2000.

Bygget vil også romme Samisk spesialbibliotek, som er det sentrale samiske biblioteket i Norge. Biblioteket er et viktig ledd i Sametingets informasjonstjeneste. Samisk spesialbibliotek får i dag sin bevilgning fra Kulturdepartementet. Før overføringen til Sametinget må biblioteket omdannes til et statlig tiltak og tilføres tilstrekkelige driftsmidler. Det tas sikte på full operativ drift i år 2000.

Økte bevilgninger til Samisk utviklingsfond
I budsjettforslaget foreslår Regjeringen å bevilge 18,6 millioner kroner til Samisk utviklingsfond i 1998. I tillegg får Samisk utviklingsfond - over Landbruksdepartementets budsjett - en million kroner til styrking av næringskombinasjoner via jordbruksavtalen, og to millioner kroner fra Reindriftens utviklingsfond via reindriftsavtalen. Samisk utviklingsfond har til formål å fremme tiltak av særlig kulturell, sosial og økonomisk betydning for den samiske befolkning og det samiske bosettingsområdet.

- Målet er å skape og opprettholde levedyktig næringsvirksomhet og arbeidsplasser i samiske områder. Regjeringen ønsker også at fondet skal ha en funksjon som et kulturpolitisk og likestillingspolitisk virkemiddel, sier Opseth. Kommunal- og arbeidsdepartementet besluttet i 1997 å iverksette tiltak for bevaring av det samiske bosettingsområdet Musken i Tysfjord, og bevilget en million kroner til tiltak i Musken. Regjeringen foreslår å følge opp dette med en million kroner i 1998. Det legges opp til en videreføring av tiltakene også i 1999.

Lagt inn 13 oktober 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen