Historisk arkiv

Statsbudsjettet 1998: Integreringstilskuddet videreføres

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet

Pressemelding

Oslo, 13.10.97

Statsbudsjettet 1998

Integreringstilskuddet videreføres

Regjeringen foreslår i statsbudsjettet for 1998 å videreføre integreringstilskuddet til kommunene på 280 000 kroner over de fem tilskuddsberettigede årene. Det foreslås også å videreføre dagens satsstruktur med 65 000 kroner i det året flyktningene bosettes og året etter, og 50 000 kroner i år 3 til 5 etter bosetting. Tilskuddene knyttet til eldre og funksjonshemmede foreslås heller ikke endret.

Et prinsipp for politikken for det flerkulturelle Norge er at generelle ordninger og tiltak i utgangspunktet skal gjelde for alle, uansett bakgrunn. På noen områder vil det likevel være behov for å tilpasse ordninger for grupper med særskilte behov. Flyktninger som er nye i landet, er i en særskilt situasjon som gjør at de i forbindelse med bosetting og integrering som hovedregel vil ha et større behov for tjenester som for eksempel helsetjenester og undervisning, enn andre grupper i befolkningen.

Målet er at flyktningene så raskt som mulig skal komme over i en situasjon der de er selvhjulpne og der behovene kan dekkes gjennom de generelle tjenestene. Regjeringen ser det som viktig å ha en klar tidsavgrensning for det særskilte tilskuddet for denne gruppen, og ser det ikke som ønskelig å utvide tilskuddsperioden til å gjelde ut over 5 år. Regjeringen vil også legge vekt på å føre videre gjennomsnittsprinsippet som ligger til grunn for ordningen. Ut fra erfaringene med dagens ordning er det etter regjeringens vurdering ikke ønskelig å innføre endringer som innebærer ulike tilskuddskriterium for ulike kommuner.

Lagt inn 13 oktober 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen