Historisk arkiv

Statsbudsjettet 1998: Økt innsats mot fraflytting

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet

Pressemelding

Oslo, 13.10.97

Statsbudsjettet 1998

Økt innsats mot fraflytting

I oppfølgingen av Stortingsmelding nr 31 Om distrikts- og regionalpolitikk ønsker Regjeringen å sette i verk en egen politikk for utkantkommuner med stor nedgang i folketallet. Den spesielle innsatsen vil først og fremst bli rettet mot de kommunene med den sterkeste utflyttingen.

- Målet er å legge forholdene til rette for at kommunene på sikt skal bli bedre i stand til å møte de problemer som vedvarende fraflytting medfører, og derved bli i stand til å påvirke utviklingen i samarbeid med staten og fylkesmyndighetene som stiller ekstra ressurser til rådighet, sier kommunal- og arbeidsminister Kjell Opseth. I meldingen antydes det at innsatsen skal rettes mot 50 kommuner som har hatt utflytting på over 10 prosent de siste ti år, men dette tallet kan variere fra år til år. Innsatsen kan også rettes mot enkelte bygder som er utsatt for fraflytting og uttynning, selv om kommunen ellers klarer seg bra.

Utkantsatsingen vil ha fire hovedelementer:

  1. Økt prioritet til utkantkommuner gjennom de ordinære distriktspolitiske ordningene, særlig kommunale næringsfond. Dessuten skal samarbeid med andre departementer gi nye muligheter for sysselsetting, service og utdanning.
  2. Strategier for utviklingsprogram som fylkeskommunene lager og aktivt regionalt samarbeid med landbruksmyndighetene og bygdeutviklingsmidler.
  3. Et eget utkantkommune-program ledet av Kommunal- og arbeidsdepartementet hvor det gis spesiell støtte til utvalgte "pilot"-kommuner som ønsker å ta tak i uttynningsproblemene på utradisjonelle måter.
  4. Omfattende informasjonsutveksling og erfaringsformidling mellom utkantkommunene i regi av Kommunal- og arbeidsdepartementet for å stimulere til nye grep og arbeidsmåter blant kommunene.

Gjennom utkantsatsingen vil det være viktig å komme i gang med prosjekter der en prøver ut nye og utradisjonelle løsninger som kan ha stor overføringsverdi til andre utkantkommuner. På denne bakgrunn er det allerede i høst satt i gang et program for pilotprosjekt i syv kommuner. Disse kommunene er Gamvik i Finnmark, Dyrøy i Troms, Tjeldsund i Nordland, Askvoll i Sogn og Fjordane, Utsira i Rogaland, Vågå i Oppland og Engerdal i Hedmark.

- Det har vært viktig ved utvelgelsen at kommunene representerer ulike typer kommuner, slik som innlands-, kyst- og øykommuner. Vi har også lagt vekt på at kommunene har vilje og evne til å arbeide aktivt med ulike metoder og strategier, sier Kjell Opseth. Selv om dette vil framstå som et samarbeidsprosjekt mellom de ulike forvaltningsnivåer, er det klart at kommunene må ha en sentral og førende rolle i dette arbeidet. En tar sikte på å utvide pilotprosjektet med seks til åtte nye kommuner i 1998.

Kommuner med stor fraflytting vil bli prioritert innenfor det ordinære distriktspolitiske virkemiddelapparatet. Regjeringen foreslår også å stille ekstra ressurser til denne utkantsatsingen. Av de 25 millioner kroner som for 1998 er satt av til regional næringsutvikling som oppfølging av distrikts- og regionalmeldingen, vil om lag 15 millioner kroner brukes til ekstraordinær satsing på utkantområder. Som et ledd i utkantsatsingen er MERKUR-programmet (merkantilt kompetanseorgan for utkantbutikker i regionene) overført til Kommunal- og arbeidsdepartementet. Til gjennomføringen av dette vil det i 1998 bli satt av 4 millioner kroner innenfor de ekstraordinære 15 millioner kroner til utkantsatsingen.

Ved fordelingen av midler til kommunale næringsfondet vil det også bli tatt hensyn til kommuner med stor nedgang i folketallet. Regjeringen ønsker å gjøre retningslinjene for næringsfondet mer fleksible og bedre i stand til å møte utfordringene i distriktskommunene. Næringsfondet har i 1998 en ramme på 130 millioner, en økning på 35,9 millioner kroner i forhold til 1997. Gjennom denne økningen vil det være mulig å få til en tung satsing overfor utkantkommunene.

Lagt inn 13 oktober 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen