Historisk arkiv

Statsbudsjettet 1998: Utredning om forvaltningsnivåene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet

Pressemelding

Oslo, 13.10.97

Statsbudsjettet 1998

Utredning om forvaltningsnivåene

I Kommunal- og arbeidsdepartementets budsjettproposisjon for 1998 blir det foreslått mandat for et utvalg som skal utrede oppgavefordelingen mellom forvaltningsnivåene. Spørsmålet om en slik utredning har vært tatt opp tatt opp i flere sammenhenger de siste årene, sist da Stortinget i 1996 behandlet Stortingsmelding nr 32 (1994-95) Kommune- og fylkesinndelingen. Da vedtok Stortinget å be regjeringen vurdere å oppnevne et bredt sammensatt utvalg for å foreta en helhetlig gjenomgang av ansvars-, oppgave- og funksjonsfordelingen mellom de tre forvaltningsnivåene.

Forslaget til mandat bygger på at det fortsatt skal være tre forvaltningsnivåer, slik flertallet i kommunalkomiteen gikk inn for i sin innstilling til inndelingsmeldingen i 1996. Utvalget skal videre ta utgangspunkt i at oppgavefordelingen for en del store offentlige oppgaver nylig er analysert i utredninger, og fastlagt i Stortinget. Det gjelder blant annet spørsmålet om eierskap og organisering av sjukehusene, som ble fastlagt da Stortinget behandlet Stortingsmelding nr 24 (1996-97) Tilgjengelighet og faglighet.

Forslaget til mandatet har følgende hovedpunkter:

  1. Beskrive dagens oppgavefordeling og endringene fram til nå. Hvilke hensyn har vært lagt til grunn for de endringene som har funnet sted etter at fylkeskommunen ble opprettet? Situasjonen i andre land.
  2. Evaluere, med særlig vekt på:
    • fylkeskommunens virksomhet (demokrati, effektivitet og kvalitet)
    • relasjonen mellom fylkeskommunen og regional statsforvaltning
    • oppgavefordelingen mellom kommunene og fylkeskommunen.
  3. Identifisere gråsoner i dagens oppgavefordeling og drøfte problemer.
  4. Arbeidet skal baseres på forskningsbasert kunnskap. Utvalget skal levere en samlet vurdering og foreslå eventuelle reformer.
  5. Utvalget skal være ferdig med arbeidet innen år 2000.
Lagt inn 13 oktober 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen