Historisk arkiv

Stortingsmelding om norsk samepolitikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet

Pressemelding

18.04.97

Stortingsmelding om norsk samepolitikk

Dette er andre gang etter at Stortinget vedtok sameloven i 1987, at det blir lagt fram en melding om norsk samepolitikk. Den første ble lagt fram i 1993, og det er meningen å fremme en slik melding i hver stortingsperiode.

Meldingen gir grunnlag for en helhetlig drøfting av samepolitikken. Meldingen skal i første rekke gi Stortinget et grunnlag for å drøfte målsettinger og virkemidler i norsk samepolitikk.

Regjeringen ønsker å styrke næringspolitikken i de samiske bosetningsområdene. Det bør skapes et mer robust næringsliv med utgangspunkt i de tradisjonelle næringer i disse områder. For å ha framtiden for seg må dette næringsliv være basert på en økologisk og økonomisk bærekraftig utvikling. En økt satsing på næringskombinasjoner er et viktig virkemiddel i arbeidet.

Samiske barn og unges oppvekst i lokalsamfunn i nord gir en særskilt flerkulturell kompetanse. Denne kompetansen er en ressurs som det er behov for både i det norske og det samiske samfunnet. En kompetanse som man må ta vare på i utviklingen av barne- og ungdomspolitikken og utdanningspolitikken.

Samisk ungdom må kunne kjenne seg trygg både i samisk og norsk kultur.

Forskjeller i språk og kultur kan være vanskelig når den samiske pasient møter klient og helse- og sosialvesenet. Her må det utvikles tiltak og stimuleringsordninger som er nødvendig for at helse- og sosialtjenestene skal kunne fungere på tvers av språklige og kulturelle barrierer.

Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 24 68 21
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Lagt inn 18 april 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen