Historisk arkiv

Tryggere å bygge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet

Pressemelding

Oslo, 30.06.97


Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 24 68 21
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Eva Kvandal. Tlf. priv.: (+47) 22 38 26 38

Tryggere å bygge

Fra 1. juli blir det iverksatt nye regler i plan- og bygningsloven. De nye reglene stiller større krav om ansvar for alle delene av byggeprosjektet, og at ansvaret skal plasseres hos de foretakene som har gjort feilene. Det blir også en skjerping av de estetiske kravene.

  • Vi ønsker å sikre kvaliteten og samtidig skape klarere ansvarsforhold i byggesaker, sier Barbro Lill Hætta, politisk rådgiver i Kommunal- og arbeidsdepartementet. Ansvaret skal ligge på foretak - ikke personer som i dag - og foretakene må gjennom en offentlig godkjenning bygget på utdanning, praksis og kvalitetssikring før de kan få ansvar.

Kontroll av byggesaker skal gjøres enten av det foretaket som står for arbeidet, eller av et uavhengig kontrollforetak. Den tradisjonelle kommunale bygningskontrollen blir lagt om, og kommunene får i steden oppgaven med å påse at kontrollene blir utført. Kommunen får anledning til å gi tvangsmulkt for å følge opp pålegg.

Det blir også strengere krav til estetisk utforming av bygninger. Blant annet kan kommunene selv lage retningsliner for estetikk, slik at bygg får en god estetisk utforming som samsvarer med lokal byggeskikk.

Det er laget egne forskrifter om saksbehandling og kontroll, og om godkjenning av foretak for ansvarsrett. Det er opprettet en egen sentral godkjenningsordning. De tekniske kravene er også revidert ved ny teknisk byggeforskrift, og dette regelverket blir iverksatt 1. juli.

Dette blir en vesentlig omlegging for både bransjer og kommuner, og mange er godt i gang med dette. Utviklingen av regelverket er gjort i nært samarbeid med disse partene, som er positive til de endringene som er gjort. All erfaring viser at det er stort behov for regelverk som kan bedre ansvarsforholdet og kvaliteten i byggebransjen, sier Barbro Lill Hætta.

Lagt inn 30 juni 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen