Historisk arkiv

Tvungen lønnsnemnd mellom Norges Rederiforbund og Oljearbeidernes Fellessammenslutning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet

Pressemelding

Oslo, 03.10.97


Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 24 68 21
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Eva Kvandal. Tlf. priv.: (+47) 22 38 26 38

Lønnsnemnd

Regjeringen har idag fremmet forslag om lov om tvungen lønnsnemnd for å få løst den pågående arbeidskonflikten på kontinentalsokkelen mellom Norges Rederiforbund og Oljearbeidernes Fellessammenslutning.

Arbeidskonflikten mellom Oljearbeidernes Fellessammenslutning (OFS) og Norges Rederiforbund (NR) er oppstått i forbindelse med tariffrevisjonen 1997. Etter resultatløs mekling hos Riksmeklingsmannen tok OFS 24. august ut 343 av sine medlemmer om bord på fem flyterigger i streik. 10. september 1997 ble streiken utvidet ved at ytterligere 113 medlemmer på tre nye flyterigger ble tatt ut i streik. 250 arbeidstakere er permittert som følge av konflikten.

Partene møttes til ny mekling hos Riksmeklingsmannen 22. september uten at de kom til enighet. 24. september varslet NR lockout for til sammen 270 medlemmer i Oljearbeidernes Fellessammenslutning, med virkning fra 8. oktober klokken 24.00. De aktuelle medlemmene utfører arbeid på 13 innretninger som tidligere ikke er berørt av konflikten. Statsråd Opseth innkalte partene til et møte i departementet 2. oktober. Under møtet kom det frem at partene sto langt fra hverandre i synet på konflikten og årsakene til den.

En følge av lockouten er at forsvarlig drift bare kan opprettholdes på et fåtall av innretningene. Konsekvensen av arbeidsstansen vil i første rekke være en utsettelse av produksjonen fra de innretninger som driver produksjonsboring. Anslagsvis vil produksjonsutsettelsen utgjøre ca 1 million fat olje pr måned for feltene Ekofisk, Valhall og Vigdis. Konflikten vil medføre en stopp i vanninjeksjonen fra riggen West Omikron. Dette kan gjøre det nødvendig å redusere produksjonen på Ekofisk, slik at balansen mellom vanninjeksjon og produksjon blir opprettholdt.

Driftsstans av innretninger som driver leteboring, vil trolig føre til utsatt produksjon. Hvorvidt man blir i stand til å ta igjen det tapte er usikkert. Enkelte innretninger driver leteboring i områder med borebegrensninger. Dersom man ikke blir ferdig innen fastsatt tid kan dette gi opptil ett års utsettelse. En lengre stans i aktiviteten vil gi uheldige forskyvninger i et ellers stramt riggmarked.

Norges posisjon som en stabil og troverdig oljenasjon er sårbar. Stadige og/eller langvarige arbeidskonflikter på norsk sokkel vil medføre at Norges troverdighet som oljenasjon svekkes.

Den stadige utvidelsen av konfliktens omfang og manglende resultat ved mekling viser at konflikten er fastlåst og kan ventes å bli langvarig. Regjeringen har derfor etter en samlet vurdering kommet til at konflikten mellom OFS og NR må løses uten bruk av arbeidskamp. Under de rådende forhold har regjeringen funnet det nødvendig å foreslå at det nedlegges forbud mot videre arbeidskamp i konflikten, og at konflikten henvises til løsning i Rikslønnsnemnda.

Kommunalminister Kjell Opseth har i dag varslet partene i konflikten om regjeringens beslutning. Han henstilte samtidig til YS/OFS om å gjenoppta arbeidet og til NR om ikke å iverksette lockout.

Lagt inn 3 oktober 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen