Historisk arkiv

Uenighet om framtida til Oslo og Akershus

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet

Pressemelding


04.03.97

Uenighet om framtida til Oslo og Akershus

Det regjeringsoppnevnte Hovedstadsutvalget har foreslått reformer i organiseringen av den offentlige forvaltningen i Oslo og Akershus. Utvalget er samstemt i at det er behov for reformer, men delt i synet på hva som bør være den framtidige løsningen for området. Utvalget mener at dagens forvaltningsorganisering ikke legger godt nok til rette for å ivareta helhetshensyn i den offentlige oppgaveløsningen.

Hovedstadsutvalgets innstilling ble overlevert kommunal- og arbeidsministeren i dag av husbankdirektør Lars Wilhelmsen.

  • Jeg ser det er bred enighet om at noe må gjøres, men at det også er sterk uenighet om hva som skal gjøres, sier statsråd Opseth i en kommentar. - Utredningen skal nå på høring med høringsfrist 1. oktober, før departementet tar stilling til om og hvordan utvalgets forslag skal følges opp.

I innstillingen "Grenser til besvær. Lokaldemokrati og forvaltning i hovedstadsområdet" går utvalget samlet inn for en tiltakspakke som kan gjennomføres på kort sikt, innenfor rammene av dagens kommune- og fylkesstruktur i hovedstadsområdet. Blant tiltakene som foreslås er at Oslo kommune og Akershus fylkeskommune plasseres i samme helseregion og at ansvaret for sykehusene samles på samme forvaltningsnivå. Utvalget foreslår også at det må samarbeides om kommune- og fylkesplanlegging i hovedstadsområdet, og at det må lages en felles fylkesplan for Oslo og Akershus.

Utvalget har delt seg i synet på hva som bør være den langsiktige løsningen for forvaltningen i hovedstadsområdet.

Utvalgets flertall på åtte medlemmer går inn for at det opprettes en hovedstadskommune av dagens Oslo og de nærmeste ni kommunene i Akershus (Asker, Bærum, Nittedal, Skedsmo, Lørenskog, Rælingen, Ski, Oppegård og Nesodden). Den nye hovedstadskommunen skal da ledes av et direkte valgt hovedstadsstyre, som tar hånd om de sentrale oppgavene som er felles for hele området, som sykehus, samferdsel og overordnet arealplanlegging. I egne delkommuner skal det være et kommunalt selvstyre, som ivaretas gjennom direkte folkevalgte organer. Delkommunene skal bestå av dagens bydeler i Oslo og de kommunene i dagens Akershus som blir en del av hovedstadskommunen. Delkommunene skal løse de fleste oppgaver som i dag er kommunale. De kommunene i Akershus som ikke blir en del av hovedstadskommunen blir overført til Østfold eller Hedmark fylker.

Et mindretall på fem medlemmer går inn for å opprette en felles fylkeskommune for Oslo og Akershus, med ansvar for sykehus, andre spesialiserte tjenester, overordnet arealplanlegging og samferdsel. Den nye fylkeskommunen skal delegere de øvrige fylkeskommunale driftsoppgavene til Oslo kommune, mens kommunene i Akershus også kan tildeles enkelte fylkeskommunale driftsoppgaver, som f.eks. videregående opplæring.

Halvparten av utvalgets medlemmer mener både en hovedstadskommune og et hovedstadsfylke kan være aktuelle framtidige løsninger, mens ett medlem reserverer seg mot begge disse modellene, og mener utvalgets forslag til minimumspakke vil løse reformbehovet.

Utvalget har hatt 14 medlemmer, tre medlemmer fra fra Akershus og tre fra Oslo, i tillegg til embedsmenn i flere departementer og assisterende fylkesmann for Oslo og Akershus.

Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 24 68 21
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Anne Marit Schiong. Tlf. priv.: (+47) 22 62 19 67
Lagt inn 4 mars 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen