Historisk arkiv

Undersøkelse bekrefter positive resultater av arbeidsmarkedsopplæringen (AMO)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kommunal- og arbeidsdepartementet

Pressemelding

Kommunal- og arbeidsdepartementet


Informasjonsenheten, forværelse. Tlf.: (+47) 22 24 68 21
Informasjonssjef Erling Hansen. Tlf. priv.: (+47) 66 91 26 79
Informasjonsrådgiver Eva Kvandal. Tlf. priv.: (+47) 22 38 26 38

Oslo, 05.08.97

Undersøkelse bekrefter positive resultater av arbeidsmarkedsopplæringen (AMO)

En ny undersøkelse bekrefter at deltakelse på AMO-kurs styrker deltakernes sjanser i arbeidsmarkedet. I undersøkelsen er arbeidsinntekt etter deltakelse på kurs benyttet som indikator på hvordan kursdeltakerne klarer seg i arbeidsmarkedet etter deltakelse på AMO-kurs.

Undersøkelsen er gjennomført av Stiftelsen for samfunns- og næringslivsforskning (SNF) og Institutt for samfunnsforskning (ISF) på oppdrag fra Kommunal- og arbeidsdepartementet.

  • Undersøkelsen viser, som tidligere undersøkelser, at AMO-kurs er et viktig virkemiddel for å kvalifisere ledige for ordinært arbeid, sier statsråd Kjell Opseth.

Personer som tok AMO-kurs høsten 1991 hadde høyere arbeidsinntekt både i 1993 og i 1994 enn de som ikke fikk plass på AMO-kurs. For 1994 er den gjennomsnittlige inntektseffekten av kursdeltakelse på AMO 6000 kroner. Dette betyr at kursdeltakelse øker den årlige gjennomsnittsinntekten med 7 prosent. For yrkesrettede kurs er inntektseffekten enda høyere.

Inntektseffekten etter AMO-kurs er større for søkere med liten utdanning og lang arbeidserfaring enn for søkere med høyere utdanning og en viss ledighetsperiode bak seg. Personer uten eksamen fra videregående skole økte sine inntekter med om lag 10 000 kroner i 1994 eller 15 prosent etter deltakelse på AMO.

Langtidsledige hadde en inntektsvekst i 1994 på om lag 9000 kroner eller 11 prosent.

Arbeidsinntekten avspeiler i hovedsak hvor raskt tiltakdeltakerne kom ut i ordinært arbeid og hvor lenge de hadde arbeidet etter deltakelse på AMO-kurs.

Lagt inn 5 august 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen