Historisk arkiv

Barn og unge blir prioritert

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding Statsbudsjettet 1998

88/97, 13.10.1997

Barn og unge blir prioritert

Kulturdepartementet vil fortsette styrkingen av tiltak for barn og unge. Når tiltak settes i verk må det tas hensyn til at Norge er et flerkulturelt samfunn. Målet er å øke barn og unges interesse for profesjonell, utøvende kunst og å stimulere deres egen skapende virksomhet. De frivillige barne- og ungdomsorganisasjonene på kulturområdet vil være viktige samarbeidsparter for å nå disse målene. Det er lagt inn følgende tiltak i 1998:

10 mill. kroner fra Flax-overskuddet vil bli nyttet til kulturprosjekter for barn og unge. Midlene vil i hovedsak bli overført til Norsk Musikkråd og til Norsk Amatørteaterråd.

  • Ordningen med prosjektstøtte til barne- og ungdomsorganisasjoner blir videreført og styrket. Det er avsatt 2,8 mill.kroner til formålet i 1998. Arbeidet med å inkludere barn og unge med innvandrerbakgrunn må styrkes.
  • Institusjoner med statlig tilskudd skal utvikle planer for sin formidling til barn og unge.
  • Både Norsk kulturråd og Norsk Kassettavgiftsfond skal prioritere søknader om støtte til tiltak for barn og unge.
  • Rikskonsertene vil bli styrket med 2 mill. kroner for å kunne utvide sitt tilbud om skolekonserter til å omfatte de største bykommunene.
  • Tilskuddet til Pilotgallerier vil bli videreført med 1 mill. kroner i 1998 i Rogaland kunstmuseum, Nordnorsk kunstmuseum og i Riksutstillinger.
  • Samarbeidet mellom kultur og skolesektor vil bli videreført i 1998. I Harstad kommune iverksetter departementetet signalprosjekt der målet er estetisk og miljømessig opprusting av en barneskole og en ungdomsskole, samt utvikling av modell for økt bruk av skolebygninger utenom normal skoletid.
  • Til prosjektet "Skole og omgivelser" i regi av Norsk Form blir det foreslått bevilget 2 mill. kroner i 1998.
  • Statistikken viser en nedgang i lesingen, særlig hos barn og unge. I samarbeid med bibliotek, skoleverk og kulturinstitusjoner og Stavanger kommune vil Kulturdepartementet iverksette et signalprosjekt som vil stimulere til økt leselyst.
  • Arbeidet for å sikre et best mulig filmtilbud for barn og unge vil fortsatt bli prioritert. Bl.a. er det lagt opp til at filmer for barn og unge fortsatt skal få billettstøtte etter høyere satser enn det som gjelder for ordinære spillefilmer, samtidig som støtten til import av barne- og ungdomsfilmer foreslås videreført.
  • Også på idrettsområdet vil satsingen overfor barn og unge fortsette. Dette skjer gjennom øremerking av midler fra overskuddet til Norsk Tipping AS, som vil bli fordelt ved utgangen av året.
  • Departementet vil gjennomgå dagens retningslinjer for tildeling av spillemidler med sikte på å sikre barn og unge fri adgang til idrettsanlegg som bygges med støtte fra spillemidlene.

Ekspedisjonssjef Sigve Gramstad, tlf. 22 24 80 00

Sist oppdatert 9 oktober 1997 av Statens Forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen