Historisk arkiv

Birkeland med bokår og litteraturprosjekt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr. 75/97
11.9.97

Birkeland med bokår og litteraturprosjekt

-Vi skal lese oss inn i år 2000, sier kulturminister Turid Birkeland og lanserer 1999 som det nasjonale bokåret. Vi er et lite språksamfunn som må kjempe for å ta vare på vår skriftkultur, sier hun og viser til at språket er under konstant press, spesielt fra bildemediene og amerikansk underholdningsindustri.

For å prøve ut virkemidler får Stavanger 2,5 mill. kroner over tre år til signalprosjektet "I begynnelsen var ordet". I samarbeid med bibliotek, skoleverk og kulturinstitusjoner vil ulike tiltak bli testet med sikte på økt lesing.

-Dette er et viktig kulturpolitisk satsingsområde som jeg håper alle gode krefter vil samle seg om, sier statsråd Birkeland. -Statistikken viser at nordmenn bruker stadig mindre tid på å lese bøker. I Norden ligger vi på jumboplass når det gjelder bibliotekbesøk og boklån. Denne utviklingen må snus, fastslår Birkeland.

Stavanger-prosjektet vil bli sentrert rundt Stavanger bibliotek og Sølvberget kulturhus. Blant de mange virkemidlene for å øke leseinteressen er åpent søndagsbibliotek, vurdering av en innkjøpsordning for skolebibliotekene, samarbeid med litteraturfestivalen og ytringsfrihetssymposiet, flere forfatterbesøk, bokgaver til de minste barna, skrivegruppe for ungdom og egne tiltak for flerspråklige.

Litteratursatsingen i Stavanger er det tredje signalprosjekt som blir utpekt i løpet av en måned. I august fikk Vågå støtte til et kulturutviklingsprosjekt og Harstad til et arkitektur og design-prosjekt for skoler i kommunen. Kulturdepartementets støtte er betinget av at kommunen går inn med et tilsvarende beløp. Kulturminister Birkeland understreker at hensikten er å prøve ut tiltak som kan bidra til fornyelse i kulturpolitikken.

Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Sigve Gramstad, tlf. 22 24 80 00

Lagt inn 11 september 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen