Historisk arkiv

Birkeland på utstillingsåpning på Island

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr. 32/97
15.05.97

Birkeland på utstillingsåpning på Island

De nære bånd mellom Norge og Island i middelalderen blir belyst i utstillingen om kirker og kirkekunst som åpnes 17.mai av Islands president Olafur Ragnar Grimsson i Reykjavik. De to kulturministrene Turid Birkeland og Bjørn Bjarnason deltar også ved åpningen.

Utstillingen i Nasjonalmuseet i Reykjavik omfatter om lag 50 kunstgjenstander, kirkemodeller og fotografier som viser klare paralleller i utformingen av kirker og kirkeinventar i de to land. Eksempler er bl.a. stavkirkene som ikke var et særnorsk fenomen slik mange tror; de fantes også på Island. De største var domkirkene i Skålholt og Hólar som var mer enn 50 meter lange.

Utstillingen skal vises i Reykjavik fram til oktober og flytter deretter til Norsk Folkemuseum, hvor den kan sees fram til 1. februar neste år. I 1998 vil utstillingen også bli vist på Bryggens Museum i Bergen og i Erkebispegården i Trondheim.

Utstillingen er produsert av Norsk Institutt for Kulturminneforskning (NIKU) etter oppdrag fra Kulturdepartementet. I hovedsak er utstillingen finansiert av midler fra norsk-islandsk kulturfond. 1994-97 er det fra norsk side satt av én million kroner årlig til norsk-islandske samarbeidstiltak. Hovedvekt er lagt på utvikling av skolekonsertvirksomhet på Island, med norske Rikskonsertene som medhjelper.

Kulturminister Turid Birkeland taler etter utstillingsåpningen på Nordmannslagets 17. mai-feiring. Hun åpner 18. mai utstillingen "Den første nordiske smykketriennalen" i Nordens Hus i Reykjavik.

Lagt inn 15 mai 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen