Historisk arkiv

Enighet om krigsseilernes arkiv

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

50/97
10.07.1997

Enighet om krigsseilernes arkiv

-Jeg er glad for at arkivene til krigsseilerne nå er forsvarlig sikret for fremtiden, sier kulturminister Turid Birkeland. -Dette er viktige private arkiver som organisasjonene har skapt i tiden etter 1945, sier hun. Riksarkivet er blitt enig med de to organisasjonene Norges Krigsseilerforbund og Krigsinvalideforbundet om sikring av materialet.

Kulturdepartementet har nå refundert de utgifter Krigsseilerforbundet har hatt knyttet til arbeidet med det arkivmaterialet som er avlevert, sier statsråd Birkeland. Riksarkivet har overtatt mesteparten av arkivene til Krigsseilerforbundet.

Krigsinvalideforbundets arkiv ble inspisert av Riksarkivet i 1995.Til høsten vil Riksarkivet gjøre et nytt overslag over hva ordning og katalogisering av arkivet vil koste. Avlevering av arkivet vil neppe skje før Krigsinvalideforbundet velger å oppløse seg selv.

Privatarkivene til Krigsseilerforbundet og Krigsinvalideforbundet kommer i tillegg til den brede dokumentasjon over krigsseilernes innsats under krigen som alt finnes i Riksarkivet. De viktigste arkivene er arkivene etter Nortraship og London-regjeringen.

Lagt inn 11 juli 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen