Historisk arkiv

EU-penger til norsk kunst

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

40/97
02.06.1997

EU-penger til norsk kunst

Åtte norske prosjekter har nå fåttEU-midler til kunstprosjekter underKaleidoskop-programmet. I 1996 fikk tre norske prosjekter slik støtte.EUs støtte går tilsamarbeidsprosjekter innen musikk, teater, dans, billedkunst, kunsthåndverk, arkitektur, design, foto og multimedier. Støtten gjelderprosjekter der arrangører og deltakere fra minst tre EU- eller EØS-landgårsammen.

Fire prosjekter med norsk hovedarrangør har fått støtte: multimediefestivalen SCREENS, teatergruppen De Utvalgte og de to dansegruppene Ingun Bjørnsgaard Prosjekt og Zero Visibility. I tillegg har fire prosjekter med norsk medarrangør fått støtte: Bergen internasjonale teater, Trondheim musikkonservatorium/Kunstakademiet i Trondheim, Førde internasjonale folkemusikkfestival og Stiftelsen 3.14.

Til fordeling sto over 55 millioner kroner, og det kom inn 914 søknader. 128 prosjekter fikk innvilget støtte, derav altså åtte prosjekter der norske arrangører er med. Søknadsfristen for 1998 er 1. desember i år. Kulturdepartementet dekker Norges bidrag til Kaleidoskop, og Norsk kulturråd er ansvarlig for veiledning og informasjon til norske søkere.

SCREENS er en kunst-, media- og teknologifestival i Trondheim i oktober 1997. Kunstakademiet i Trondheim og Trondhjems Kunstforening står bak, sammen med Färgfabriken Senter for Arkitektur och Nutidskonst i Stockholm og The Film & Video Umbrella i London. Multimedieverk av rundt tjue kunstnere fra en rekke europeiske land pluss USA skal presenteres, og det blir flere nye, norske verk produsert direkte for SCREENS.

Teatergruppen De Utvalgte har gått sammen med Malmø Dramatiska Teater, Kulturhus Århus og det danske Ensemble 2000 om teaterforestillingen "Under Den Elektriske Sol", og det er lagt opp til en skandinavisk turné.

Ingrid Bjørnsgaard Prosjekt får støtte til sin nye helaftens danseforestilling "The solitary shame announced by a piano", en koproduksjon med Bergen internasjonale teater, Kampnagel Fabrik i Hamburg, Dansescenen i København og Dansens Hus i Stockholm. Forestillingen er omfattende, med sju dansere og nyskrevet musikk av Rolf Wallin, og det blir turné i Skandinavia og flere andre europeiske land.

Zero Visibility, en dansegruppe som består av koreografen Ina Christel Johannesen og den svenske scenografen Jens Sethzman, har får støtte til sin siste produksjon, "except that I would like to be rid of it". Fra Newcastle i England kommer zoviet-trance, med egen, nyskrevet musikk, og danserne kommer fra Norge og Sverige. Premieren var i Teatergarasjen i Bergen i februar, og verket skal også oppføres i Stockholm og Oslo, i en rekke byer i England, pluss Frankrike, Tyskland og Østerrike.

Kontaktpersoner: Avdelingsdirektør Margaretha Østern, Kulturdepartementet tlf: 22 24 80 26,
rådgiver Ragnfrid Stokke, Norsk kulturråd, tlf: 22 47 83 30,
nasjonal ekspert Trine Berggren, EU-kommisjonen, Brussel, tlf: 0032 22 969 663

Lagt inn 4 juni 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen