Historisk arkiv

Fem signalprosjekter settes i gang

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding Statsbudsjettet 1998

89/97, 13.10.1997

Fem signalprosjekter settes i gang

Regjeringen vil hvert år fram til 2005 velge ut lokale signalprosjekter rundt om i landet for å stimulere til økt innsats og mobilisering på kultursektoren. Staten skal bidra med ressurser sammen med lokale myndigheter. Signalprosjektene skal ha overføringsverdi og ideskapingsfunksjon overfor andre miljøer i landet. I 1997 er det valgt ut fem signalprosjekter som vil bli fulgt opp med økonomiske ressurser og arbeidsinnsats fra 1998 til 2000:

- Kultur som bærende element i kommunen. Prosjektet dreier seg om en satsing på det lokale kulturtilbud som viktig for livskvaliteten og et virkemiddel for å motvirke tendensen med fraflytting fra kommunen. Kulturdepartementet samarbeider med Vågå kommune om dette prosjektet.

- Skolen som kulturbærer. Kulturdepartementet vil videreføre satsingen på arkitektur og design ved bl.a. sterkere involvering av det lokale nivå, og spesielt barn og unge. Et signalprosjekt i Harstad har som siktemål en estetisk og miljømessig opprustning av en barneskole og en ungdomsskole, samt utvikling av modell for økt bruk av skolebygninger utenom normal skoletid. Kulturdeparte- mentet sammen med Norsk Form samarbeider med Harstad kommune om dette prosjektet.

- Økt leselyst / "I begynnelsen var ordet". Kulturdepartementet har tatt initiativ for å stimulere til økt lesing. Statistikk viser at nordmenn bruker stadig mindre tid på bøker. Et lite språksamfunn som det norske har dessuten behov for innsats for å ta vare på skriftkulturen. Ulike tiltak vil bli iverksatt i samarbeid med Stavanger kommune, og med medvirkning fra bibliotek, skoleverk og kulturinstitusjoner. Erfaringene vil bli vurdert i forbindelse med Bokåret 1999,"Vi leser oss inn i år 2000".

- Flerkulturelt teaterprosjekt. Behovet for å integrere kunstnere med fler- kulturell bakgrunn i norske kulturinstitusjoner, ble fastslått i Stortingsmelding nr. 47 Kunstnarane. Et signalprosjekt er igangsatt i samarbeid mellom Kulturrådet og Det Norske Teatret for i første omgang å få til et teaterprosjekt, og i tillegg utvikle modeller for å videreføre dette arbeidet.

- Utvikling av lokale arrangørledd og formidling. Samlokaliseringen av de tre riksinstitusjonene Rikskonsertene, Riksteatret og Riksutstillinger gjør det nødvendig å utvikle modeller for hvordan de tre institusjonene kan fungere som kompetansesenter for formidling av kunsttilbud i forhold til lokale behov. I tillegg skal signalprosjektet utvikle det lokale arrangørleddet for å styrke formidlingen av kunst- og kulturtilbud.


Ekspedisjonssjef Sigve Gramstad, tlf. 22 24 80 00

13.10.1997, kl. 1000

Sist oppdatert 9 oktober 1997 av Statens Forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen