Historisk arkiv

Innkreving av utestående kringkastingsavgift

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr.33/97
16.05.1997

Innkreving av utestående kringkastingsavgift

Innkrevingen av misligholdte krav på kringkastingsavgift skal bedres. I statsråd fredag ble det foreslått en endring i kringkastingsloven som overfører denne oppgaven til Statens innkrevingssentral, SI. Til nå er det namsmennene som har tatt seg av innkrevingen for Norsk rikskringkasting. Tallet på misligholdte krav på kringkastingsavgift har økt med over 50 prosent de siste fire-fem årene. I 1992 var det 20 500 saker, og i 1997 ventes tallet å komme opp i 33 900.

NRK regner med å redusere tap på utestående fordringer med ca. 18 millioner kroner årlig gjennom en mer effektiv innkreving av kringkastingsavgiften. Det gjelder for inndrivelse av nye krav. I tillegg vil trolig eldre krav for ca. to millioner kroner bli inndrevet i første driftsår.

NRKs adgang til tvangssalg av mottakere hvis kringkastingsavgiften ikke betales, har ikke hatt særlig stor praktisk verdi. Bare i få tilfeller blir det oppnådd priser som dekker rettsgebyret. Muligheten for samle- auksjoner for mottakere er heller ikke stor, fordi NRK ikke kan følge opp og lagre mottakere i de 390 namsmannsdistriktene i landet.

Lagt inn 16 mai 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen