Historisk arkiv

IT-plan for kultursektoren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr. 78/97
01.10.1997

IT-plan for kultursektoren

-Hele kultur-Norge har grunn til å glede seg over de nye IT-skapte mulighetene, spesielt når det gjelder formidling, sa kulturminister Turid Birkeland da hun presenterte handlingsplanen for IT på kultursektoren onsdag. Hun varslet at satsingen på IT på kultursektoren med 5 mill. kroner i 1997, vil bli fulgt opp og forsterket i budsjettforslaget for neste år.

Handlingsplanen slår fast at Kulturdepartementet har et overordnet ansvar for IT-utfordringer som går på tvers av de ulike kulturområdene. Målet er at Norge skal bli blant de fremste når det gjelder å ta i bruk informasjons- og kommunikasjonsteknologi på kultursektoren.

Kulturnett Norge inngår som en sentral del av planen, som også tar for seg hvilke krav ny teknologi stiller til kompetanseutvikling og omstilling på kultursektoren. Et prosjekt for å utvikle tilrettelegging av kulturnettilbud blir skissert. Tiltak som skal ivareta norsk språk blir tillagt stor vekt, siden engelsk er det dominerende språket både i tjenester på Internett og programvare på IT-feltet. Det foreslås også et utviklingsprogram for ny pedagogikk basert på mulighetene som finnes på IT-feltet.

Stadig mer av arkivmaterialet i offentlig forvaltning og næringsliv vil foreligge utelukkende som elektroniske dokumenter. Dersom materialet skal være tilgjengelig, må det finnes elektronisk utstyr som kan lese det. Handlingsplanen utdyper de viktige arbeidsoppgavene arkivsektoren vil ha på IT-området framover.

Digitalisering av åndsverk har gitt nye problemstillinger på opphavsrettsområdet. IT-planen foreslår en veiledningstjeneste for opphavsrett, som et informasjonsorgan for brukere på kulturområdet.

Kulturnett Norge

Kulturnett Norge blir åpnet i begynnelsen av 1998, i en grunnversjon. Kulturnettet skal være en felles innfallsport til de viktigste norske kulturtilbudene på Internett. Kulturnett Norge skal bestå av ett nasjonalt nett med Nasjonalbiblioteket som knutepunkt, og fire sektornett - for bibliotek, arkiv, museum og digitale kunstformer. Museumsnettet er allerede under planlegging.

Kulturnett Norge skal både ta initiativ til nye tjenester og stimulere til samarbeid med ulike grupper av leverandører og brukere. Tilrettelegging av kulturnettets tjenester for spesielle grupper, for eksempel funksjonshemmede, vil bli vektlagt. Kulturnett Norge skal videre sikre en viss bredde, kvalitet og standard i tilbudene.

Kulturnett Norge skal være et interaktivt, elektronisk kulturforum, og det vil bli lagt vekt på nettet som møtested. Kulturnett Norge skal også knyttes opp mot andre kulturnett internasjonalt, og ivareta både nasjonale og internasjonale funksjoner.

Ekspedisjonssjef Sigve Gramstad, tlf. 22 24 80 00

Lagt inn 1 oktober 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen