Historisk arkiv

Medieombud blir ikke opprettet - felles klageorgan for alle medier

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

37/97
23.05.1997

Medieombud blir ikke opprettet - felles klageorgan for alle medier

Hovedoppgavene til et bransjeoppnevnt medieombud slik et offentlig utvalg har foreslått, blir allerede ivaretatt av Norsk Presseforbund. Medieetikk må dessuten i utgangspunktet være et redaktøransvar. Regjeringen vil derfor ikke foreslå at Presseforbundet oppretter en stilling som medieombud, heter det i en proposisjon lagt fram i statsråd fredag, som følger opp linkdoc018005-020003#docNOU 1996:12, Medieombud.

Regjeringen ønsker heller ikke ny regulering på dette området før behovet er grundigere klarlagt og Ytringsfrihetskommisjonen har lagt fram sin utredning. I tillegg er regjeringen enig i høringsuttalelsene fra Barneombudet, Forbrukerombudet og Likestillingsombudet som mener at en privat ombudsordning vil kunne være med på å undergrave det offentlige ombudssystemet i Norge.

Regjeringen foreslår at Pressens Faglige Utvalg blir etablert som et felles klageorgan for presse og kringkasting. Forslaget innebærer at Klagenemnda for kringkastingsprogram blir nedlagt. Dagens system med to separate klageordninger er ikke tilfredsstillende. De fleste norske medier er nå tilknyttet Norsk Presseforbund og dermed forpliktet etter "Vær Varsom-plakaten", som setter normer for den etiske standarden.

Etableringen av et felles medieetisk organ kan bidra til å gjøre klageadgangen bedre kjent blant publikum. Norsk Presseforbund har satt i gang en aksjon for synliggjøring av den medieetiske selvjustisen og klageordningen.

En ny bestemmelse i kringkastingsloven skal dessuten gi rett til beriktigelse av uriktige faktiske opplysninger i kringkastingsprogram.

Lagt inn 26 mai 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen