Historisk arkiv

Mer spillemidler til idrett, kultur og forskning - nei til Bingo-Lotto

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

60/97
08.08.1997

Mer spillemidler til idrett, kultur og forskning - nei til Bingo-Lotto

Regjeringen vil øke støtten til frivillige organisasjoner og har derfor bestemt at de statlige spillene skal samordnes, opplyste kulturminister Turid Birkeland på en pressekonferanse fredag. Fra 1999 vil også overskuddet fra Flax og Det norske pengelotteri, i likhet med fra Lotto og tipping, bli fordelt til idrett, kultur og forskning. Regjeringen vil alt i statsbudsjettet for 1998 sikre støtten til lokale lag og foreninger, ved å overføre en andel av overskuddet fra Flax, sa kulturministeren. I 1996 var overskuddet fra Flax på 217 mill. kroner.

Samordningen av spillene blir gjort for å sikre det økonomiske grunnlaget i årene framover, understreket Birkeland.

På denne bakgrunn har Regjeringenavslått søknaden fra Norges idrettsforbund og Olympiske komite (NIF) og Norges Musikkorps Forbund om tillatelse til å drive BingoLotto, et ukentlig TV-spill.

  • Et slikt spill ville skjerpe konkurransen på spillemarkedet, og på lengre sikt ville det kunne svekke idrettens økonomiske grunnlag, sa statsråd Birkeland. Bortfall av spillemiddelinntekter vil kunne få betydning for støtten til utbygging av idrettsanlegg i kommunene, som er den delen av spillemidlene som når idrettslagene direkte.
  • Gjenom bedre rammevilkår vil regjeringen bidra til at det blir frigjort ressurser til aktiviteter i lokale lag. Ukentlig loddsalg vil påføre lagene merarbeid, men ikke nødvendigvis ekstra midler, sa Birkeland.

Til idrettslige formål er det i 1997 overført 631 mill. kroner av spilleoverskuddet. Med en økning i de statlige overføringene vil Regjeringen kreve at de lokale idrettslagene får en større andel av midlene, sa Birkeland. Hittil har for mye av overføringene blitt beholdt på sentralt nivå i Norges Idrettsforbund, særforbund og idrettskretser, understreket hun.

Statsråd Birkeland viste til at samordningen av statlige spill, heving av grensen for den ukentlige omsetningen for spillet Extra fra 10 til 15 mill. kroner og endringer i skatte- og avgiftsreglene er et ledd i Regjeringens strategi for å bedre vilkårene for grasrota innen hele det frivillige organisasjonslivet. I forslaget til skattelempninger som nå er sendt på høring foreslås bl.a.

  • at det innføres fritak for arbeidsgiveravgift for samlete lønnsutgifter inntil kr. 300 000 pr. organisasjon, og inntil kr. 30 000 pr.ansatt
  • at grensen for fribeløp for skatteplikt og for plikten til å registrere seg i merverdiavgiftsmanntallet heves fra kr. 70 000 til kr. 140 000
  • at det innføres forenklete regler for oppgaveplikt til skatte- og avgiftsmyndigheter.

Endringene vil føre til at frivillige organisasjoner får muligheten til å beholde mer av sine inntekter, og at det blir frigjort arbeidskraft fra økonomiske og administrative oppgaver, til arbeid rettet direkte mot den medlemsbaserte virksomheten.

Lagt inn 8 august 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen