Historisk arkiv

Mer vekt på flerkulturelle tiltak

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding Statsbudsjettet 1998

90/97, 13.10.1997

Mer vekt på flerkulturelle tiltak

I kulturpolitikken skal det legges til grunn at mennesker med innvandrerbakgrunn skal ha mulighet til å utvikle egen identitet, bidra til kulturell nyskaping og delta i samfunnets kulturliv på likeverdig basis. Ikke minst er dette viktig for tiltak for barn og unge. For å realisere målet må det iverksettes tiltak på en rekke områder. I budsjettet for 1998 er lagt inn følgende tiltak:

  • Etablering av et treårig utviklingsprogram for kunst- og kultur og det fler- kulturelle området under Norsk kulturråd. Programmet vil ha en økonomisk ramme på 5 mill. kroner og vil utgjøre en styrking på 3 mill. i 1998.
  • Igangsetting av et signalprosjekt der målet er å utvikle modeller som kan gi en bedre integrering av kunstnere med flerkulturell bakgrunn i norske kulturinstitusjoner. Det er avsatt 1 mill. kroner til tiltaket som skal utvikles i et samarbeid mellom Det Norske Teatret og Norsk kulturråd.
  • Nordic Black Theatre vil få 0,8 mill. kroner i tilskudd til drift. Teatret har tidligere fått prosjektstøtte fra Norsk kulturråd.
  • Tilskuddet til Internasjonalt Kultursenter- og Museum på Tøyen i Oslo vil bli videreført med 1 mill. kroner.
  • Prosjektstøtteordningen til kulturarbeid i barne- og ungdomsorganisasjoner er styrket og vil utgjøre 2,8 mill. kroner i 1998. Arbeidet med å inkludere barn og unge med innvandrerbakgrunn styrkes.
  • Norge har bidradd til utarbeidelse av en nordisk handlingsplan som legger til rette for tiltak på det flerkulturelle området innen idrett, musikk, ungdomsarbeid, kulturvernfeltet, teater og kunst. Nordisk Ministerråd har satt av 1,5 mill. kroner til tiltak under handlingsplanen.
  • Det vil bli iverksatt et forarbeid for å vurdere et nasjonalt kunnskaps- og rådgivningskontor for flerkulturelt arbeid.
  • Kulturdepartementet vil initiere et arbeid med å samle data om innvandreres kulturbruk og behov for tiltak. Det vil være viktig å kartlegge hva som hindrer unge kunstnere med innvandrerbakgrunn i en kunstnerisk karriere og engasjement.
  • 0,5 mill. kroner blir foreslått til prosjektering og dokumentasjon for et tatermuseum i Norge gjennom Norsk Museumsutvikling.

Ekspedisjonssjef Sigve Gramstad, tlf. 22 24 80 00

Sist oppdatert 13 oktober 1997 av Statens Forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen