Historisk arkiv

Nansenskolen nominert til UNESCO-pris

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

39/97
30.05.1997

Nansenskolen nominert til UNESCO-pris

Kulturdepartementet har nominert Nansenskolen til UNESCOs fredsundervisningspris 1997. Alle medlemsland er invitert til å nominere kandidater til prisen på $60 000, som FNs organisasjon for utdanning, kultur og vitenskap deler ut årlig.

Nansenskolens historie er knyttet til kampen for menneskeverd og menneskerettigheter. Undervisning for mellomfolkelig forståelse, samarbeid og fred har stått sentralt.

Gjennom hele etterkrigstiden har Nansenskolen vært et møtested for mennesker med ulik politisk, religiøs og kulturell bakgrunn.

Skolen utviklet i begynnelsen av 1980-tallet et eget fredsundervisningsprogram, som andre læresteder også har benyttet deler av. 1990-årene har stått i dialogens tegn ved Nansenskolen. Dialogprosjektet " Fellesskapsetikk i et flerkulturelt Norge " , med deltakelse av representanter for alle de store religioner og livssyn i Norge, ble gjennomført i 1992/1993. Høsten 1995 startet Nansenskolen prosjektet "Demokrati, menneskerettigheter og fredelig konfliktløsning" i samarbeid med Kirkens Nødhjelp og Norges Røde Kors. Kurset henvender seg til mennesker som lever i krigs- og konfliktområder og vil arbeide for fred, rettferdighet og forsoning. De første studentkullene har kommet fra det tidligere Jugoslavia. Dialogprosjektet "Religion, livssyn og menneskerettigheter" ble gjennomført i 1996-97 og samlet representanter for de ulike tros- og livssynsamfunn i Norge.

Lagt inn 30 mai 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen