Historisk arkiv

Ny felles forskrift til kringkastingsloven

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Jagland

Utgiver: Kulturdepartementet

Pressemelding

Nr.15/97
28.02.1997

Ny felles forskrift til kringkastingsloven

En ny felles forskrift for kringkasting ble fastsatt i statsråd fredag og trådte i kraft umiddelbart. Forskriften er en samling og en revisjon av de fleste forskrifter på kringkastingsområdet. Ni forskrifter er opphevet, bl.a. forskrift om kabelsendinger, forskrift om reklame i kringkasting, forskrift om sponsing m.v. av kringkastingsprogram. Nærkringkastingsforskriften av 5. januar 1996 er også innarbeidet i den nye fellesforskriften.

Forskriften inneholder generelle bestemmelser om bl.a. forholdet til internasjonalt regelverk, om konsesjonsmyndighet og bruk av kringkastingskonsesjon. Kringkastingskonsesjonen bortfaller dersom den ikke er tatt i bruk innen seks måneder etter tildeling.

Enkelte bestemmelser i forskriften innebærer en mer detaljert gjennomføring av EØS-avtalen enn hittil, bl.a. gjelder det europeiske programkvoter, og visse regler for gjennomføring av forbud mot videresending i kabelnett.

Europeisk programandel i fjernsyn

Forskriften har bestemmelser om europeiske programkvoter, som er en mer detaljert gjennomføring av EØS-avtalens TV-direktiv.

Minst 50 prosent av sendetiden i fjernsyn (minus nyheter, sportsinnslag mv) skal avsettes til europeiske produksjoner. Minst 10 prosent av sendetiden (minus nyheter, sport m.v.) skal avsettes til europeiske programmer, som produsenter uavhengig av tv-selskapet står bak. "En passende andel" av disse programmene skal være av nyere dato, dvs. produsert de siste fem årene.

EFTAs overvåkningsorgan krever statistiske opplysninger fra hvert land om bl.a. andelen utsendte program av ny dato. Verken NRK, TV 2 eller TVNorge hadde tilgjengelig statistikk om program av ny dato ved siste rapportering til EFTA/EU.

Reklame og sponsing

Visse endringer er foretatt i bestemmelsene om reklamesendinger i forhold til barn som seergruppe. Reglene om barns medvirkning i reklameinnslag skal sammen med andre momenter vektlegges ved vurderingen av om et reklameinnslag er særlig rettet mot barn. Forskriften gir videre en definisjon av hva som skal anses som barneprogram. Reglene om reklame og barn skal fortsatt håndheves av Forbrukerombudet.

Avbrudd i spille- og fjernsynsfilmer er tillatt hvis avbruddet varer i minst 20 minutter. Regelen er en forskriftsfesting av nåværende praksis.

Kabelsendinger

Plikt til å formidle NRK og TV 2 i kabel blir opprettholdt. Det skal også være formidlingsplikt for bakkesendt, allment lokalfjernsyn. Det må som før være flertall blant abonnentene for at andre kanaler kan bli formidlet.

Forskriften har regler for nedlegging av forbud mot videresending av kringkastingssendinger i norske kabelnett.

Statens medieforvaltning kan ikke stanse videresending i kabelnettene av kanaler fra EØS-land eller land som har undertegnet Europarådskonvensjonen om fjernsyn over landegrensene, som bringer program med reklameinnslag i strid med norske regler. Det gjelder ikke for rettet reklame i strid med reglene i sendinger fra ikke-EØS-land. De kan nektes videresendt.

Nye sanksjonsbestemmelser

Sanksjonsregler i kringkastingsloven trer i kraft samtidig med fellesforskriften. Det fastslås at overtredelsesgebyr skal kunne ilegges ved brudd på reklame- og sponsereglene. Det skal være to beregningsmåter for gebyret, avhengig av om overtredelsen er objektivt målbar, eller om den må konstateres etter en skjønnsmessig vurdering.

Er det brudd på bestemmelser om mengde og plassering av reklame, skal gebyret beregnes på grunnlag av et beløp som multipliseres med det antall lyttere eller seere som fulgte sendingen da overtredelsen fant sted. Basisbeløpet fastsettes med utgangspunkt i kringkastingsselskapenes reklamepriser. Ved brudd på andre reklame- og sponseregler skal gebyret beregnes mer skjønnsmessig med utgangspunkt i hva selskapet har tjent på overtredelsen.

Lagt inn 28 februar 1997 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen